Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Vraag van de maand: Heeft mijn huis ook een geschiedenis?

Texte petit  Texte normal  Texte grand
01/09/2019 - Onderzoek - Publicaties - Rijksarchief te Kortrijk

Genealogen verdiepen zich in de geschiedenis van hun voorouders, maar ook huizen hebben een levensloop die achterhaald kan worden. Regelmatig duiken er in onze leeszalen bezoekers op met een dergelijke vraag. Ze hebben een charmant 18e-eeuws boerderijtje of een bouwvallige molen gekocht en zijn enthousiast op zoek naar informatie over de geschiedenis ervan. Dat is vaak geen eenvoudige, maar wel een spannende zoektocht. Notariële akten, oorlogsschadedossiers en kadasterplannen leveren belangrijke bouwstenen. En wie écht geluk heeft, kan tot een heel eind vóór 1800 teruggaan.

Voor Franstalig België verscheen in 2016 de archiefgids Chaque maison a son histoire, Guide des sources relatives au patrimoine immobilier privé van Laurence Druez: een schitterend overzicht van de verschillende soorten bronnen die nuttig zijn bij historisch onderzoek rond privévastgoed. Een andere aanrader is de gids van Pieter De Reu, Kopen en verkopen van vastgoed (1795 tot heden).

Ook voor de regio Kortrijk is er vanaf begin september 2019, dankzij het doorgedreven speurwerk van Emma D’haene, een gedetailleerde, lokale zoekwijzer beschikbaar. Het historische centrum van de Leiestad telt talrijke historische panden. Deze huizen zijn soms eeuwenoud. Maar wie er woonde, waarvoor ze gebruikt werden of hoe ze in de loop der tijd verbouwd werden, is vaak niet bekend. Elke gevel vertelt een verhaal. Wie dat wil achterhalen, kan nu gebruik maken van deze zoekwijzer, een initiatief van het Rijksarchief in samenwerking met de stad Kortrijk. In de handleiding krijg je handige tips over hoe je zelf met archieven aan de slag kan gaan en de verrassende geschiedenis van een woning kan achterhalen. Het werk moet je nog altijd zelf doen, maar de (sluip)wegen die je kan volgen, worden in deze gids helder en efficiënt aangewezen. Meer info over de Gids Huizengeschiedenis Kortrijk

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement