Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Een boek over drie eeuwen koninklijke herinneringen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
18/10/2017 - Publicaties - Algemeen Rijksarchief

Het archief Vendôme-Nemours biedt een inkijk in de geschiedenis van het privéleven van de belangrijkste koninklijke families van Europa. Een nieuwe publicatie wil deze kostbare stukken, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, eindelijk de aandacht geven die ze verdienen.

Het Belgisch Rijksarchief bewaart heel wat schatten, waarvan sommige weinig bekend gebleven zijn. Dit geldt onder andere voor het archief Vendôme-Nemours, dat geduldig werd verzameld en geordend door Henriette van België, de zus van koning Albert I. Het archief bevat documenten van onschatbare waarde over de geschiedenis van nagenoeg alle koninklijke families van Europa. Na omzwervingen door Frankrijk, Engeland en Zwitserland is het archief Vendôme-Nemours uiteindelijk deel gaan uitmaken van het Belgisch erfgoed. Het bestaat uit onuitgegeven handschriften, briefwisseling en zeldzame foto’s, etsen, tekeningen en aquarellen. Een nieuwe publicatie wil deze kostbare stukken graag in de kijker zetten.

Met steun van het Fonds Baillet Latour werd een rijkelijk geïllustreerd boek gepubliceerd. Zo kan ook het ruime publiek kennis maken met dit uitzonderlijk erfgoed. Het werk biedt een inkijk in het privéleven van enkele van de grootste koninklijke families van Europa (de huizen van Bourbon, Orleans, Saksen-Coburg-Gotha, enz.). Het boek is opgevat als een herinneringsalbum over belangrijke wapenfeiten, maar beschrijft ook de relaties en de machtsstrijd van de families die de Europese geschiedenis mee vorm hebben gegeven. Zo komen onder meer aan bod: de jachtpartijen van Lodewijk XV en de tragische dood van de Franse koning, de ballingschap van de koningin van Napels, de tegenslagen van de zus van keizerin Sissi, de wereldreizen van de prinsen van Orleans, enz.

Het boek brengt zo drie eeuwen grote en kleine geschiedenis weer tot leven. Talrijke illustraties met een kort woordje uitleg verhelderen de historische context van verschillende gebeurtenissen. De publicatie is voer voor wie belangstelling heeft voor of gepassioneerd is door geschiedenis en archief.

Het boek “Entre fastes et drames : lumière sur trois siècles de souvenirs royaux” is van de hand van de historici en archivarissen Joffrey Liénart en Michaël Amara en is verkrijgbaar in het Algemeen Rijksarchief, de e-bookshop en in de boekhandel.

  • LIENART J., AMARA M., Entre fastes et drames. Lumière sur trois siècles de souvenirs royaux. Promenade dans l'intimité des monarques, princes et princesses d'Europe, Ed. Avant-Propos, Brussel, 2017, 144 blz, ISBN 978-2-39000-043-3.
  • Het archiefbestand “Vendôme-Nemours”
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement