Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Eeuwenoude charters van de abdij van Postel online raadpleegbaar

Texte petit  Texte normal  Texte grand
28/04/2017 - Digitalisering - Rijksarchief te Beveren

De eeuwenoude perkamenten charters van de Norbertijnenabdij van Postel zijn sinds kort online raadpleegbaar: het resultaat van een partnerschap tussen het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren, het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) te ’s Hertogenbosch, de Kempische erfgoedcel k.ERF en de abdij van Postel. Een vruchtbare samenwerking over de landsgrenzen heen!

Een paar jaar geleden klopte abdijarchivaris pater Ivo Billiaert bij erfgoedcel k.ERF aan met de vraag hoe hij de talrijke middeleeuwse en vroegmoderne oorkonden en andere archiefdocumenten van de abdij optimaal beschikbaar kon stellen voor historisch en heemkundig onderzoek. De broze stukken (vaak met intacte zegels) telkens uit de archiefkasten halen, is immers weinig bevorderlijk voor de bewaring ervan op lange termijn.

De oudste charters dateren uit de 13de en 14de eeuw. De abdij van Postel was toen nog een priorij die afhankelijk was van de Norbertijnenabdij van Floreffe. De priorij verwierf op grote schaal rechten en bezittingen in de wijde omgeving, niet alleen in de provincie Antwerpen, maar ook in de nabijgelegen Nederlandse provincie Noord-Brabant. De afspraken rond deze eigendommen en het beheer ervan werden nauwgezet geregistreerd en bezegeld in oorkonden.

Een deel van het abdijarchief is in vroegere eeuwen verloren gegaan. Wat er vandaag nog is, ligt met zorg opgeborgen in de Postelse abdij, maar de toegankelijkheid en de raadpleging van dit bijzonder waardevol archivalisch erfgoed stelde een probleem. Daarin komt nu verandering. Het volledige abdijarchief tot aan de Franse Revolutie werd door het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren professioneel gedigitaliseerd. In totaal gaat het om bijna 30.000 scans van hoge resolutie. Omdat heel wat stukken belangrijke gegevens over Noord-Brabantse plaatsen bevatten, stapte ook het Brabants Historisch Informatie Centrum mee in het project. Het BHIC werd bereid gevonden om de gescande beelden en de inventaris via zijn website doorzoek- en leesbaar te maken. De stukken zijn nog lang niet allemaal in detail beschreven, maar door ze reeds online te plaatsen, kunnen onderzoekers van overal ter wereld de documenten intussen wél al bestuderen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement