Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Akten van de studiedag ‘De Groote Oorlog in Bergen en omgeving’ gepubliceerd

Texte petit  Texte normal  Texte grand
29/09/2015 - Publicaties - Rijksarchief te Bergen

Op 20 oktober 2014 organiseerde het Rijksarchief te Bergen in samenwerking met de provincie Henegouwen, het Stadsarchief en de Museumpool van Bergen de studiedag La Grande Guerre à Mons et dans sa région. De akten van deze studiedag zijn nu verschenen.

De studiedag liet het grote publiek kennismaken met de resultaten van historisch onderzoek naar minder gekende plaatselijke en regionale aspecten van de Eerste Wereldoorlog, zoals de begraafplaats van Saint-Symphorien, de legende van de “Engelen van Bergen”, de acties van het provinciebestuur tijdens de militaire bezetting, de economische toestand van het Bergense steenkoolbekken, het verzet, de Duitse contraspionage en het einde van de oorlog.

De studiedag besteedde ook aandacht aan de gevechten rond Bergen, waar op 23 en 24 augustus 1914 Britse en Duitse troepen slaags raakten, evenals aan de minder bekende slag om Frameries van 24 augustus 1914.

De publicatie

De akten van de studiedag zijn verschenen in september 2015. Het fraai geïllustreerd naslagwerk bevat onuitgegeven bijdragen van Eerste Wereldoorlog-experten en zoomt in op hoe de Groote Oorlog werd ervaren in Bergen en omgeving.

Hierbij vindt u de (Franstalige) inhoudstafel van La Grande Guerre à Mons et dans sa région,

De publicatie is te koop in het Rijksarchief te Bergen, de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief in Brussel, via publicat@arch.be en uiteraard ook in de betere boekhandel.

NIEBES Pierre-Jean (teksten verzameld door), 14-18, La Grande Guerre à Mons et dans sa région, uitgeverij Avant-Propos, 304 blz., € 29,95 . ISBN 978-2-39000-019-8.

 

 

 

 

U wil meer weten over de Eerste Wereldoorlog?

Raadpleeg ons webdossier over de Groote Oorlog, waar u een overzicht krijgt van de WOI-bestanden die het Rijksarchief bewaart, maar ook van publicaties, projecten en evenementen van het Rijksarchief rond de Eerste Wereldoorlog.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement