Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Waalse erfgoeddagen: bezoek aan de voormalige abdij van Saint-Hubert

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 10/09/2016 tot 11/09/2016Place de l’Abbaye 12, 6870 Saint-HubertTarieven: Gratis toegangContact : archives.saint-hubert@arch.be -

De toeristische dienst (“Syndicat d’Initiative”) van Saint-Hubert organiseert naar aanleiding van de Waalse Erfgoeddagen op zaterdag 10 en zondag 11 september geleide bezoeken aan de voormalige abdij van Saint-Hubert.

Het Rijksarchief te Saint-Hubert draagt zijn steentje bij door een archiefdocument tentoon te stellen waarmee de symbolen in het hek van het voorplein van het abdijpaleis kunnen worden ontcijferd. Het document dateert van 4 januari 1732 en werd in 2010 teruggegeven aan het Rijksarchief, waar het wordt bewaard in het archiefbestand van de abdij van Saint-Hubert.  

Tijdens het erfgoedweekend zijn de gebouwen van het Rijksarchief te Saint-Hubert gesloten.

De Benedictijnenabdij van Saint-Hubert werd gesticht in 687 en werd meermaals vernield en weer opgebouwd. De gebouwen die vandaag kunnen worden bezichtigd, werden heropgebouwd op de plaats waar ze zich oorspronkelijk bevonden. Het abdijpaleis in Régence-stijl dateert uit 1729 terwijl de basiliek teruggaat tot de 16de eeuw en dus oudere elementen vertoont. Ze is opgetrokken in Brabantse vlammende gotiek en heeft nog verschillende ornamenten uit de 17de en 18de eeuw zoals monumentale retabels en standbeelden, en een mausoleum van Sint-Hubertus dat werd gerealiseerd door Guillaume Geefs.

Praktische info

Geleide bezoeken: Saint-Hubert, abbaye et basilique : d’énigmes en énigmes 

  • Zaterdag 10 en zondag 11 september, om 15u
  • Duur: 1u15’
  • Afspraak vóór de basiliek van Saint-Hubert, place de l'Abbaye, 6870 Saint-Hubert
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement