Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Verzet aan de Belgisch-Nederlandse grens tijdens de Tweede Wereldoorlog

Over spionerende monniken en het Hannibalspiel

Texte petit  Texte normal  Texte grand
16/10/2018CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 BrusselOpeningsuren:

De boekvoorstelling gaat van start om 14.00u.

Tarieven: Gratis toegangContact : paul.de.jongh@brepols.net -

Op 16 oktober 2018 stelt Paul De Jongh, geassocieerd onderzoeker bij het CegeSoma, zijn boek 'Grenzeloos verzet. Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel, 1940-1943' voor. Wees welkom om 14.00u in het CegeSoma.

Een passionerende grensoverschrijdende geschiedenis

Maart  1943. De Duitse geheime politie omsingelt de abdij van Val-Dieu en arresteert twee paters wegens verzetsdaden: H. Jacobs uit Antwerpen en S. Muhren uit Bergen op Zoom. Korte tijd later volgen 80 arrestaties in België en in Nederland. 

Op 9 oktober in datzelfde jaar worden 9 verzetslui, onder wie beide paters, terechtgesteld in Rhijnauwen, bij Utrecht.

Op basis van documenten bewaard  in het CegeSoma, in het Algemeen Rijksarchief, in het Rijksarchief te Luik, in het NIOD, in het Nationaal Archief in Den Haag, en in verschillende lokale archieven schetst de auteur het ontstaan, de geschiedenis en ontwikkeling van dit vroege  verzet. 

Aan de hand van het parcours van beide paters trachtte de auteur vragen te beantwoorden over de rol van de kerk en de abdij in deze zaak, over de behandeling van de verzetslui na hun arrestatie, over het verloop van hun proces, etc. En zo kwam hij uit bij een passionerende grensoverschrijdende geschiedenis van spionage, evacuatie van piloten, hulp aan Joden, Duitse infiltratie in verzetsgroepen, …

De auteur

Paul De Jongh is jurist en staat aan het hoofd van een academische uitgeverij. Hij doet al enkele jaren onderzoek naar het verzet (spionage en ontsnappingslijnen, met aandacht voor infiltraties, arrestaties, gerechtelijke procedures en terechtstellingen) in de grensregio Herve-Voeren-Eijsden.

De boekvoorstelling

De Jongh Paul, Grenzeloos verzet. Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel, 1940-1943, Brepols, Turnhout, 2018, 344 p.

De boekvoorstelling vindt plaats in de conferentiezaal van het CegeSoma (Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel) op dinsdag 16 oktober om 14.00u.  

Graag een seintje als je erbij wil zijn via isabelle.ponteville@arch.be of 02 556 92 11.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement