Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het muziekarchief van de kapittelkerk van Sint-Vincentius

Voorstelling van de inventaris + concert

Texte petit  Texte normal  Texte grand
08/11/2016Rijksarchief te Bergen: Avenue des Bassins 66, 7000 Bergen (Het Rijksarchief bevindt zich in de kelderverdieping van de tentoonstellingshal van Bergen of Lotto Mons Expo, op de site Grands Prés)Tarieven: € 5,00Contact : archives.mons@arch.be - 065 40 04 60

Op 8 november 2016 (18u) geeft het ensemble Harmonia Sacra een concert in het Rijksarchief te Bergen. Die avond wordt eveneens de inventaris van het muziekarchief van de kapittelkerk van Sint-Vincentius van Zinnik voorgesteld. Inschrijven kan nog tot 31 oktober 2016.

Op 8 november 2016, om 18u, geeft het ensemble Harmonia Sacra in het Rijksarchief te Bergen een concert. Harmonia Sacra is gespecialiseerd in oude muziek. De samenstelling van muzikanten is afhankelijk van de muziekstukken en het ensemble kiest vaak voor een vergeten en miskend repertoire, vooral uit het muzikaal erfgoed van de provincie Hengouwen van de 17de en 18de eeuw ( de vroegere Spaanse Nederlanden). Op 8 november 2016 bestaat het ensemble uit Capucine Meens (sopraan), Stéphanie Revillion (sopraan) en Loris Barrucand (klavecimbel). De verscheidenheid en rijkdom van dit vergeten muziekarchief zal worden geïllustreerd aan de hand van een reeks kleine motetten. Het concert vormt ongetwijfeld de prelude van verdere artistieke en muzikale ontdekkingen…

Vóór de opvoering zal Fabien Guilloux de inventaris voorstellen van het archief van de kapittelkerk van Sint-Vincentius van Zinnik. Het muziekarchief van de kapittelkerk van Zinnik is onmiskenbaar uitzonderlijk erfgoed. Reeds in 1543 liet kroniekschrijver Jacques de Leussauch zich lovend uit over de kunde van de zangers uit zijn streek, die volgens hem konden wedijveren met die van de kathedraal van Kamerijk. Meer dan 13.000 gedrukte en handgeschreven documenten over de muziekgeschiedenis van Zinnik zijn vandaag ontsloten en raadpleegbaar in het Rijksarchief te Bergen.

Het evenement is een organisatie van het Rijksarchief te Bergen, het Institut de Recherche en Musicologie (Parijs) en Harmonia Sacra (Valenciennes).


Inschrijving

  • Toegang : € 5,00
  • Gelieve vóór 4 november 2016 in te schrijven per e-mail aan archives.mons@arch.be of telefonisch op het nr. 065 40 04 60.


Programma

  • Onthaal
    Laurent Honnoré, diensthoofd van het Rijksarchief te Bergen
  • Inleiding
    Sébastien Dubois, operationeel directeur van de Rijksarchieven in Wallonië
  • Voorstelling van de inventaris door Fabien Guilloux, verbonden aan het Institut de Recherche en Musicologie (UMR 8223 – CNRS, Universiteit Parijs-Sorbonne, Nationale bibliotheek van Frankrijk, Ministerie van Cultuur en Communicatie)
  • Concert door het ensemble Harmonia Sacra: Capucine Meens (sopraan), Stéphanie Revillion (sopraan) en Loris Barrucand (klavecimbel).


Leestips


Inventaris

De inventaris (284 bladzijden) is te koop in het Rijksarchief te Bergen, in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief of via publicat@arch.be. Hij kan ook gratis worden gedownload in pdf.

GUILLOUX Fabien, Inventaire des archives musicales de la collégiale Saint-Vincent de Soignies ((1611) 1700-1890 (1945)), reeks Inventarissen Rijksarchief te Bergen nr. 132, publ. nr. 5561, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2016, 284 bladzijden, € 14,00 (+ eventuele verzendingskosten).

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement