Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Bergen: De deportaties tijdens de Eerste Wereldoorlog

Texte petit  Texte normal  Texte grand
22/03/2017Muséum régional des Sciences naturelles - rue des Gaillers 7 - 7000 BergenTarieven: Gratis toegangContact : arnaud.charon@arch.be -

Eind 2016 werd op diverse wijzen herdacht dat 100 jaar geleden talrijke Belgische burgers als werkkrachten naar Duitsland werden gedeporteerd.

Na de oorlog werden lijsten met gedeporteerden aangelegd. Die lijsten worden vandaag bewaard in het Algemeen Rijksarchief, in het archief van de Commissie tot onderzoek van schendingen van het volkenrecht. Ook de individuele formulieren, terug te vinden in het archief van de Hoofdcommissie van Weggevoerde, Opgeëiste en burgerlijke Gevangenen kunnen licht werpen op de lotgevallen van de vele duizenden gedeporteerde Belgen.

In het kader van het project The Great War from below schrijft Arnaud Charon bij het Algemeen Rijksarchief een geschiedenis van de deportaties tijdens WO I.

Op woensdag 22 maart 2017 om 19u geeft hij in het Muséum régional des Sciences naturelles in Bergen een lezing over de vaak vergeten problematiek van de deportaties.

Lees- en kijktips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement