Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

PARDONS - Help mee gratiebrieven te ontsluiten

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Wanneer je in het ancien régime werd vervolgd voor een ernstig misdrijf (doodslag, schaking, ambtsmisbruik, enzomeer) kon je daarvoor gratie vragen aan de vorst. In de gratiebrief, de officiële akte waarmee de gratie werd verleend, staat het relaas van het misdrijf omstandig opgetekend. Via deze verhalen bieden gratiebrieven een unieke blik op alledaagse lokale geschiedenis.

Het Rijksarchief bewaart duizenden gratiebrieven, maar ondanks hun uitzonderlijke historische waarde zijn ze jammer genoeg nog nauwelijks ontsloten en bestudeerd. Het PARDONS-project zal daar verandering in brengen en de gratiebrieven toegankelijk maken door ze te digitaliseren, te metadateren en te transcriberen.

Daarvoor doet het projectteam graag een beroep op vrijwilligers. Zij kunnen in de eerste plaats helpen bij het transcriberen van gratiebrieven. In de eerste fase worden gratiebrieven uit het archief van de Rekenkamer van Brabant getranscribeerd, in de tweede fase volgen brieven uit het archief van de Geheime Raad.

Een project voor de liefhebbers van smeuïge verhalen, historische sensaties en paleografie!

Meedoen?

Zin om mee te werken aan het PARDONS-project? Meld je aan bij Gert Gielis, de projectverantwoordelijke binnen het Rijksarchief. Hij helpt je graag op weg.

Meer info?

Lees hier de volledige projectomschrijving.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement