Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

DigHimapper - Help mee historische kaarten te analyseren

Texte petit  Texte normal  Texte grand

DigHimapper betrekt het publiek bij twee belangrijke stappen in de verwerking van historische kaarten tot analyseerbare informatiebronnen. Via het ‘georefereren’ van historische kaarten worden deze zo goed mogelijk ten opzichte van de huidige toestand geplaatst. Via het ‘annoteren’ worden toponiemen op historische kaarten omgezet tot tekst die door computers gelezen kan worden. Zo wordt het mogelijk landschapsevoluties in beeld te brengen en kaarten gericht te doorzoeken op plaatsnamen.

De kaartencollectie

Centraal in een eerste fase van de uitbouw van dit platform staan de prachtige kaarten van de familie Arenberg, die te vinden zijn in het Algemeen Rijksarchief. Het geslacht Arenberg had bezittingen doorheen heel Europa, maar voornamelijk in de Lage Landen. Die lieten ze graag vastleggen in kaarten. De collectie is inmiddels op hoge kwaliteit gescand. Het gaat in totaal om ongeveer 4.000 kaarten, variërend van perceelkaarten van dorpen tot wereldkaarten.

  

Jouw bijdrage als vrijwilliger

Draag zelf je steentje bij als vrijwilliger! Verfijn bestaande georeferenties of ga aan de slag met toponiemen. De resultaten zullen gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek naar vroegere landschappen, het beter ter beschikking stellen van digitale historische kaarten en als testcase om het platform uit te breiden met meer functies en een veelvoud aan historische kaarten.

Ga naar de website van DigHimapper en je kan meteen beginnen!

Meer info? Een vraag?

Enkele voorbeelden van kaarten en plattegronden uit de Arenbergcollectie, te ontdekken op de Facebookpagina van het Rijksarchief:

Update pagina: 14 maart 2023

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement