Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

COBECORE: Onderzoek naar en valorisatie van klimatologische gegevens over het Congobekken

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Inhoud

Het COBECORE-project wil de klimatologische gegevens die tijdens de 20ste eeuw werden verzameld in het Congobekken, bestuderen en voor onderzoek ter beschikking stellen. Tientallen jaren hebben meetstations van het Nationaal Instituut voor de Landbouwkunde in Belgisch-Congo (NILCO) temperatuur- en neerslaggegevens in de regio opgetekend. Dit archief vormt een uitzonderlijke bron van informatie voor een beter begrip van het unieke ecosysteem van het Congobekken.

De cijfers zullen worden opgenomen in een databank en het mogelijk maken de evolutie van het klimaat en de flora in het Afrikaanse regenwoud, het op één na grootste woud op aarde, op lange termijn te bestuderen. In het kader van de klimaatverandering zal dit project ook bijdragen tot een beter inzicht in verleden en toekomst van een van de belangrijkste longen van onze planeet.

NILCO (1933-1962) groeide in de jaren 1950 uit tot het 'vlaggenschip' van het koloniale overheidsapparaat in Belgisch Congo en Ruanda-Urundi. In tegenstelling tot zijn voorganger, de Regie der Plantages van de Kolonie (REPCO, 1926-1933), had NILCO een sterk wetenschappelijk karakter. Naast het internationaal gerenommeerde onderzoekscentrum in Yangambi, richtte NILCO andere centra op voor de studie van landbouwtechnieken in Belgisch Kongo en Ruanda-Urundi. De onafhankelijkheid van Congo in 1960 en van Ruanda-Urundi in 1962 maakten een abrupt einde aan de expertise die was ontwikkeld, maar die volgens critici alleen de belangen diende van een grootschalige, exportgerichte landbouw.  

Het Algemeen Rijksarchief heeft het NILCO-archief ter beschikking gesteld van de onderzoekers van het COBECORE-project. Het grootste deel van dit archief betreft het beheer en de activiteiten van de onderzoekscentra. De collectie foto's, glasplaten, kaarten en plannen werden gedigitaliseerd en zijn online raadpleegbaar. De deelname van het Algemeen Rijksarchief aan dit project liep in juli 2021 af.

Partners

COBECORE is een samenwerking tussen het Rijksarchief, de UGent, het KMMA en BOTA. Michaël Amara, diensthoofd ‘Hedendaagse archieven’ in het Algemeen Rijksarchief, is de projectverantwoordelijke voor het Rijksarchief.

Medewerkers

Nieuws

Momenteel geen nieuws over dit lopend onderzoek.

Links

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement