Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Het archief van het krijgsauditoraat en de krijgsraad van Henegouwen, bewaard in het Rijksarchief te Bergen, is geïnventariseerd. Het archief ouder dan 100 jaar is vrij raadpleegbaar. Om jongere stukken te raadplegen is toelating vereist van het College van Procureurs-generaal.  

04/06/2018 - Onderzoek - Digitalisering - ARA

Dankzij de afdeling Hedendaagse Archieven van het Algemeen Rijksarchief en de dienst Digitalisering zijn de afgelopen weken wederom enkele bijzonder interessante (deel)bestanden toegevoegd aan onze zoekrobot: de steekkaarten van de soldaten die gewond raakten tijdens WO I, de fotocollecties van het Rode Kruis en de Fotografische Dienst van het Ministerie van Openbare Werken, en als kers op de taart enkele honderden foto's van de Wereldtentoonstelling van 1935.

29/05/2018 - Onderzoek - Publicaties - CegeSoma - Eupen - ARA

Op uitnodiging van de Landesarchivverwaltung Rheinland-Pfalz vond op 1 en 2 juni 2017 in Koblenz het Internationaal Archiefsymposium (IAS) plaats. Archivarissen uit België, Nederland, Luxemburg en Duitsland bogen zich twee dagen lang over het thema ‘bezetting’, en vooral over de betekenis van de 20e-eeuwse bezettingsperiodes voor de betrokken gebieden. De akten van het symposium, uitgegeven door het Rijksarchief, zijn nu te koop. De bijdragen vanuit het Rijksarchief zijn daarnaast online beschikbaar.

In 2012 werd ruim 110 meter historisch archief van De Post (intussen bpost) overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief. De jaarverslagen, dienstnota's, bedrijfsbladen, plannen voor postkantoren, … zijn intussen geïnventariseerd en raadpleegbaar in het Algemeen Rijksarchief. De affiches en kalenders doen ongetwijfeld een belletje rinkelen in het collectieve geheugen van miljoenen Belgen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd grote schade aangericht aan privébezittingen, waarvoor nadien schadevergoeding kon worden aangevraagd. Het Rijksarchief bewaart honderdduizenden van dergelijke oorlogsschadedossiers. Dankzij de digitalisering van één van de toegangen op deze dossiers kan je nu zélf online nagaan of over een bepaalde persoon, gebouw, … een oorlogsschadedossier is bewaard.

Sinds begin april 2018 waren ten gevolge van werkzaamheden in de archiefmagazijnen van het Algemeen Rijksarchief een aantal archiefbestanden niet beschikbaar voor raadpleging. Intussen zijn de werken afgerond. De bestanden in kwestie zijn opnieuw raadpleegbaar vanaf dinsdag 24 april 2018.

In februari en maart 2018 werden vijf inventarissen van de archieven van de Oost-Belgische gemeenten Amel en Büllingen gepubliceerd. Amel en Büllingen droegen een honderdtal strekkende meter archief over aan het Rijksarchief. De twee archiefbestanden uit de periode 1815-1976 werden verdeeld in 11 deelbestanden en behandeld in evenveel inventarissen. De titels van de inventarissen kunnen – schijnbaar – leiden tot enige begripsverwarring…  

De passie van koning Leopold III voor natuurwetenschappen en etnologie én voor fotografie en film leidde in 1956 tot de oprichting van de vzw Wetenschappelijke Internationale Stichting. Een film uit 1958 over de Congolese fauna en flora en over de leefgewoonten van de inlandse bevolking mag tot de belangrijkste realisaties van de vzw worden gerekend. De inventaris van het archief van de vzw, zopas verschenen, beschrijft onder meer heel wat stukken over de genese van deze film.

Fernand Rigot was schrijver, weerstander, ontdekkingsreiziger, filmmaker en nog veel meer. De inventaris van zijn kleurrijke archief, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, is zopas van de persen gerold.

22/02/2018 - Publicaties - Onderzoek - Bergen

Zopas rolden in de drukkerij van het Algemeen Rijksarchief de akten van de studiedag Van Napoleon I naar Willem I, van het Franse Keizerrijk naar het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, van het Departement Jemappes naar de Provincie Henegouwen (1814-1815) van de persen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement