Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Een jaar geleden ging de website Belgium WWII online. De website is sindsdien hét kwaliteitslabel voor bondige en heldere teksten over de Tweede Wereldoorlog in België, geschreven door de specialisten van het CegeSoma. En de inhoud van de website blijft aangroeien…

25/09/2018 - Onderzoek - Publicaties - CegeSoma
Boekvoorstelling - Verzet aan de Belgisch-Nederlandse grens tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 16 oktober 2018 stelt Paul De Jongh, geassocieerd onderzoeker bij het CegeSoma, zijn boek Grenzeloos verzet. Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel, 1940-1943 voor. Wees welkom om 14.00u in het CegeSoma.

Proeven van het Rijksarchief: 6 workshops over minder bekende archiefbronnen

In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de 19de eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Maar hoe vind je de weg in deze massa informatie? Het Rijksarchief en Heemkunde Vlaanderen peilden via een enquête naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. De bronnen die zij naar voor schoven, kan je in de loop van oktober-november 2018 via een workshopreeks in het Antwerpse FelixArchief leren kennen. Omdat de eerste reeks al snel volzet was, is nu een tweede reeks workshops toegevoegd! Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt (max. 25 deelnemers/reeks).

29/08/2018 - Inventarisatie - Onderzoek - Luik

Het Rijksarchief te Luik bewaart meer dan 700 strekkende meter archief van de voormalige Société des mines et fonderies de zinc de la Vieille-Montagne. Dankzij de Vereniging voor de Valorisatie van Bedrijfsarchieven gaat de inventarisatie van dit bestand binnenkort van start.  

Het Rijksarchief te Luik bewaart 282 strekkende meter archief van de gevangenis van Luik (Saint-Léonard, nadien Lantin) uit de periode 1796-2012. Aan de hand van het archief van de griffie, dat nagenoeg volledig bewaard is gebleven, kan de geschiedenis van de gevangenispopulatie worden bestudeerd van het Franse bewind tot heden.

22/08/2018 - Onderzoek - Digitalisering - ARA

Het Algemeen Rijksarchief bewaart circa 80.000 vreemdelingendossiers die de Vreemdelingenpolitie tussen 1830 en 1890 opende. De fiches die toegang bieden tot deze dossiers zijn dankzij het BRAIN-onderzoeksproject IMMIBEL voortaan doorzoekbaar via de zoekrobot van het Rijksarchief. Online raadpleging van de fiches betekent een grote stap vooruit voor onderzoekers die over migratiegeschiedenis werken, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar ontbrekende puzzelstukjes in hun familiegeschiedenis.

In juni 2018 publiceerde het Rijksarchief de inventaris van het in bewaring gegeven gemeentearchief van Otegem, een relatief kleine gemeente in het zuidoosten van West-Vlaanderen. Ghislain Baert, vrijwilliger in het Rijksarchief te Kortrijk, startte in 2016 met de ordening en beschrijving van de vijf strekkende meter gemeentearchief. De archivarissen namen de inleiding en de verdere afwerking voor hun rekening.

Lokaal archief Wallonië: 12 nieuwe inventarissen

De voorbije weken verschenen in het kader van het project Lokaal archief Wallonië verschillende inventarissen van gemeente-archieven in Luxemburg (Assenois, Bande, Lomprez, Saint-Pierre, Sommethonne, Villers-sur-Semois), Namen (Franc-Waret, Natoye, Mohiville, Yvoir) en Luik (Francorchamps, Yernée-Fraineux). Sinds 2010 hebben reeds meer dan 100 plaatselijke besturen in Wallonië zich aangesloten bij het project.

Zopas is de inventaris verschenen van het archief van het Ministerie van Verkeerswezen met betrekking tot stads- en streekvervoer, bewaard in het Algemeen Rijksarchief. Het archief dekt de periode 1842-2003, heeft een omvang van 228 strekkende meter en telt 6.519 inventarisnummers.  Wie interesse heeft voor de geschiedenis van trams en bussen in België, weet waar hij of zij voortaan kan aankloppen!

08/06/2018 - Onderzoek - CegeSoma
VIDEO - Hoe worden herinneringen aan verzet en collaboratie doorgegeven van generatie op generatie?

TRANSMEMO is een tweejarig onderzoeksproject over intergenerationele overdracht van herinneringen aan het verzet en de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via interviews met drie generaties (overlevenden-kinderen-kleinkinderen) wordt nagegaan hoe de beeldvorming over collaboratie en verzet in familiale kring vorm kreeg. Zo willen we beter begrijpen hoe collectieve herinneringen in een samenleving tot stand komen. Het project gebruikt ook de omvangrijke collectie mondelinge bronnen van het CegeSoma, en wil deze historische collectie voor het eerst ontsluiten voor de studie naar collectieve herinnering. Ontdek meer over TRANSMEMO in deze video!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement