Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Het origineel parochieregister van Kanne voor de jaren 1697-1765 kwam recent in het bezit van het Rijksarchief te Hasselt.

01/09/2014 - Digitalisering - Leuven

Meer dan honderd vrijwilligers hebben de voorbije zeven jaar in het Rijksarchief te Leuven, van thuis uit en in diverse Vlaams-Brabantse gemeentehuizen meegewerkt om bijna 300.000 Vlaams-Brabantse huwelijksakten uit de 'lange negentiende eeuw' in te voeren in de zoekrobot Zoeken naar personen van het Rijksarchief.

Het Rijksarchief is al zijn enthousiaste vrijwilligers bijzonder erkentelijk voor de voltooiing van dit monnikenwerk!

Sinds kort is de inventaris van de Raad van Vlaanderen (1386-1795), de hoogste justitieraad van het graafschap Vlaanderen integraal online raadpleegbaar! Daarnaast werd vanuit het Rijksarchief te Gent een gebruikersgids opgesteld die u op weg helpt bij opzoekingen in dit enorme bestand.

01/07/2014 - Digitalisering - ARA

100 jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog heeft het Rijksarchief, in samenwerking met de Belgische bisdommen, de parochieverslagen van 1914-1918 gedigitaliseerd en online gezet.

16/06/2014 - Digitalisering - Beveren
Digitalisering en ontsluiting van de staten van goed en aanverwante bronnen betreffende het Waasland, 1540-1796

Sinds 2004 werken Familiekunde Vlaanderen (afdeling Waasland) en het Rijksarchief te Beveren samen om alle documenten gerelateerd aan het thema ‘wezen’ uit de periode 1540-1796 en met betrekking tot het Land van Waas digitaal toegankelijk te maken. Het gaat onder meer om staten van goed, voogdijakten, wezenrekeningen, liquidaties, conditiën, verkavelingen en verdelingen, autorisaties van schepenen, enzovoort. In totaal moeten ongeveer 800.000 pagina’s documenten digitaal gefotografeerd, systematisch beschreven en geïndexeerd worden. Doelstelling is dat de documenten online raadpleegbaar worden. Ze bevatten immers een schat aan informatie voor zowel genealogen, heemkundigen als historici.

Op 19 maart 2014 heeft het Algemeen Rijksarchief tijdens een plechtigheid in de Duitse ambassade in Brussel – onder grote persbelangstelling – 17 strekkende meter diplomatiek archief uit de periode 1914-1944 overhandigd aan Duitsland. De betrokken documenten werden gevormd in de ambassade van Duitsland in Brussel, het consulaat-generaal in Antwerpen en het consulaat in Luik. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers dit diplomatiek archief achter. 

Het Algemeen Rijksarchief bewaart meer dan twee miljoen individuele vreemdelingendossiers, in totaal goed voor 7 strekkende km archief. De dossiers bevatten een schat aan informatie, zowel voor genealogische opzoekingen als voor de migratiegeschiedenis van België.

19/09/2011 - Digitalisering - Aanwinsten - ARA

Sinds 2011 kunnen onderzoekers, slachtoffers (en verwanten) van de nazi-vervolgingen in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief op aanvraag een digitale kopie raadplegen van het archief van de International Tracing Service (ITS) te Bad Arolsen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement