Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Demogen Leuven

Texte petit  Texte normal  Texte grand

In 2007 werd het vrijwilligersproject Demogen (de samenvoeging van 'demografie' en 'genealogie') opgestart door het Rijksarchief Leuven en de onderzoeksgroep Family and Population Studies van de KU Leuven. De aanpak was geïnspireerd op een gelijkaardig initiatief dat sinds 1999 loopt in het Rijksarchief Brugge. Aanvankelijk was het opzet de ontsluiting van alle 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse huwelijksakten van de provincie Vlaams-Brabant en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (1800-1910). Bij de afronding van dit eerste luik in juni 2020 waren er bijna 7 miljoen persoonsvermeldingen, afkomstig van ongeveer 600.000 huwelijksakten en akten van echtscheiding ingevoerd door meer dan 150 vrijwilligers, onder coördinatie van Patrick Trio.

Inmiddels werd het project uitgebreid naar geboorteakten. De doorstart gebeurde in volle coronacrisis. In 2021 werd een ‘vliegende start’ genomen met de invoer van 653.898 persoonsvermeldingen uit 117.329 geboorteakten. Momenteel staat de teller voor het deelproject geboorteakten op 1.545.658 persoonsvermeldingen uit 310.975 akten. En die indrukwekkende statistieken groeien elke dag gestaag.

Daarnaast werden bij het onderhoud van de databank huwelijken in 2021 98.926 persoonsvermeldingen uit 12.124 huwelijksakten ingevoerd. Waar mogelijk zullen nog aanvullingen gedaan worden voor na 1910, ontbrekende akten worden opgezocht en ingevoerd, fouten worden verbeterd,…

De verzamelde data worden ter beschikking gesteld via onze zoekrobot Zoeken naar personen. In tegenstelling tot vele andere data die op internet ter beschikking worden gesteld, zijn deze gegevens erg betrouwbaar.

De afzonderlijke genealogische (de namen van bruid, bruidegom en hun ouders, de datum van het huwelijk, enz.) hebben vooral een emotionele betekenis voor de nakomelingen. Voor vele mensen uit Vlaams-Brabant en het Brusselse is deze databank dan ook een comfortabel vertrekpunt voor hun familiestamboom.

Geanalyseerd in een breed kader leren deze gegevens echter ook veel over maatschappelijke structuren, culturele processen en economische ontwikkelingen. De demografische context (geboorte, sterfte, migratie, gezinsvorming en -ontbinding) bepaalt immers de manier waarop de samenleving zich ontwikkelt.

Belangstellenden zijn dan ook niet alleen genealogen, maar ook wetenschappers, geïnteresseerd in de analyse, de reconstructie en de duiding van historisch-demografische en culturele langetermijnprocessen. Het voorbije decennium publiceerde de onderzoeksgroep Family and Population Studies van de KU Leuven heel wat artikels en rapporten waarin gebruik wordt gemaakt van de data van de West-Vlaamse en Vlaams-Brabantse vrijwilligersprojecten. Ook andere onderzoeksprojecten maakten gebruik van deze dataverzameling. Op die manier wordt het project Demogen ook een vorm van burgerwetenschap.

Enkele cijfers (stand van zaken augustus 2023)

  • 292 gemeenten
  • 137.000 werkuren
  • 269.733 verschillende familienamen
  • 156.091  mannelijke en 145.317vrouwelijke voornamen
  • Meer dan 8,5 miljoen persoonsvermeldingen

Interesse om mee te helpen?

Aarzel niet om contact op te nemen met Rijksarchief.Leuven. Na een korte introductie ter plaatse door projectleider Patrick Trio kan je thuis de gedigitaliseerde akten raadplegen en beschrijven. Om snel en efficiënt te werken, is het belangrijk dat de invoer van de gegevens gebeurt via een vast schema. Wie dat wenst, kan uiteraard ook ter plaatse in het Rijksarchief werken.

Lees meer

Update pagina: 16 november 2023

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement