Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Kaarten en plattegronden restaureren en digitaliseren: een kwestie van tijd en geduld

Texte petit  Texte normal  Texte grand
28/04/2016 - Restauratie - Algemeen Rijksarchief

De voorbije jaren digitaliseerde het Rijksarchief bijna 57.000 kaarten en plattegronden. Een aantal dat nog steeds toeneemt. Hiervan zijn er al bijna 41.000 exemplaren in de leeszalen in digitale vorm beschikbaar voor onderzoek. En we doen verder. Momenteel is het de beurt aan de kaarten en plannen van het Rijksarchief te Luik.  Maar voor ze gedigitaliseerd worden, moeten heel wat kaarten langs het restauratieatelier. 

De kaart van de heerlijkheid van Bolland (Rijksarchief te Luik, Kaarten en plannen, nr. 752) vormt een mooi voorbeeld. De kaart was op doek gekleefd en kampte met heel wat scheurtjes. De zwarte inkt die werd gebruikt voor de omlijsting is heel gevoelig voor water, waardoor bij de interventie in het restauratieatelier uiterste voorzichtigheid was geboden.

Na een grondige analyse, het uitvoeren van reactietesten van de inkten en het fotograferen van het document, werd het doek verwijderd, waarna de restjes van lijm op de keerzijde van het document met een scalpel werden weggekrast. De kaart werd droog gereinigd met gompoeder, een dag in een vochtkamer geplaatst en vervolgens drie dagen onder gewichten gezet. Maar het resultaat bleek onvoldoende en verdere vlakking drong zich op. Ditmaal werd geopteerd voor een bevochtiging door vaporisatie en vlakking op een aanzuigtafel. Dankzij deze techniek konden alle plooien, veroorzaakt door spanningen tussen het doek en het papier, toch worden weggewerkt.

Wanneer het papier helemaal droog is, kunnen de scheurtjes hersteld en de lacunes opgevuld worden. De totaalbehandeling in het restauratieatelier zal op dat moment 16 à 17 werkdagen gevraagd hebben.

Restaureren: een kwestie van tijd, geduld en onvoorspelbare factoren…

         

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement