Sofie Onghena
Bio
Sofie Onghena (° 1980) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en KU Leuven (2000-2004) (Optie : Cultuurgeschiedenis Nieuwste Tijd).
Nadien werkte ze als projectmedewerker mee aan tentoonstellingen (De broedertwist. België en Nederland en de erfenis van 1830, Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch, 24 september 2005 t/m 8 januari 2006 - 3 februari t/m 30 april 2006 Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens Leuven; Van Pièce Montée tot Pêche Melba, Kasteel van Gaasbeek, 30 september - 26 november 2006) en aan diverse erfgoed- en onderzoeksprojecten.
Sedert 2012 is ze verbonden aan het Algemeen Rijksarchief, waar ze instaat voor de samenstelling van het naslagwerk Bibliografie van de Geschiedenis van België - Bibliographie de l'Histoire de Belgique.
Verder gaat haar belangstelling uit naar de geschiedenis van eetcultuur, wetenschapspopularisering, schrijvershuizen en het archiefwezen.
Taken
Sinds 1 oktober 2012 wordt binnen het Rijksarchief de compilatie van de Bibliografie van de Geschiedenis van België – Bibliographie de l’Histoire de Belgique (BGB-BHB) gerealiseerd in het kader van een overeenkomst tussen drie partners : de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, het Rijksarchief en de vzw Société pour le Progrès des Études Philologiques et Historiques (uitgever van RBPH/BTFG).
Dit naslagwerk bevat een brede selectie van titelbeschrijvingen van binnen- en buitenlandse boeken en artikels over de Belgische geschiedenis.
Alle titelbeschrijvingen vanaf jaargang 2009 tot heden (met systematische aanvullingen voor de voorafgaande periode 2000-2008) worden ingevoerd in de elektronische databank Vubis van het Rijksarchief.
Daarnaast wordt een papieren versie van elke jaargang gepubliceerd in de Revue belge de Philologie et d’Histoire / Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis.
Publicaties
Pierre-Alain Tallier & Sofie Onghena, ‘Cent ans d’ouvrages historiques sur la Première Guerre mondiale en Belgique. Une publication de référence désormais disponible’, in : Science Connection. Le magazine de la Politique Scientifique Fédérale, 2020, 62, 24-29.
Pierre-Alain Tallier & Sofie Onghena, 1914-2018. Cent ans – et plus – d’ouvrages historiques sur la Première Guerre mondiale en Belgique. La Belgique et la Première Guerre mondiale. Bibliographie. Tome 2bis (ouvrages édités de 1985 à 2018) = Honderd jaar – en meer – geschiedschrijving over de Eerste Wereldoorlog in België. België en de Eerste Wereldoorlog. Bibliografie. Deel 2bis (werken uitgegeven van 1985 tot 2018). Bruxelles - Brussel, AGR - ARA, 2019, 2 Vol., 1312 p.
Sofie Onghena (ed.), Luc François (dir.), Michèle Galand (dir.), Guy Vanthemsche (dir.), Karel Velle (dir.), Bibliografie van de Geschiedenis van België = Bibliographie de l’Histoire de Belgique, 2009-2014. in : RBPH – BTFG, 89-94, 2011-2016 (420 p., 516 p., 519 p., 637 p., 627 p., 607 p.).
Sofie Onghena, '‘Beaucoup de fruits’. Over de plaats en de rol van fruit in het adellijke maaltijdenpatroon (ca. 1860-1914)'. in : Tijd-Schrift. Heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen, 6, 2016, 3, 22-41.
Sofie Onghena, 'A blend of Romanism and Germanism : Experimental science instruction in Belgian State secondary education, 1880-1914'. in : Science & Education, 22, 2013, 4, 807-825.
Sofie Onghena, 'Bibliografie van de Geschiedenis van België. De compilatie van een naslagwerk in het Algemeen Rijksarchief = Bibliographie de l'Histoire de Belgique. Un ouvrage de référence réalisé aux Archives générales du Royaume'. in : Science Connection, 2015, 46, 20-23.
Sofie Onghena, 'Gachard, Louis-Prosper'. in : Nationaal Biografisch Woordenboek. Brussel, KVAB, 2016, 22, kol. 311-345.
Sofie Onghena, 'Gezocht : negentiende-eeuwse adellijke desserten. Bewaring en ontsluiting van culinaire documenten uit familiearchieven (1800-1914)'. in : Danielle De Vooght, Sofie Onghena, Peter Scholliers (eds.), Van Pièce Montée tot Pêche Melba : Een geschiedenis van het betere nagerecht. Brussel, VUBPress, 2008, 41-57 (Food Studies (FOST), 3).
Sofie Onghena, 'Over leermeesters en historiek van de heuristiek. De Bibliografie van de Geschiedenis van België als werkinstrument voor de contemporanistiek'. in : Magaly Rodríguez García & Joost Vaesen (m.m.v. Christoph De Spiegeleer) (eds.), Huldeboek Guy Vanthemsche. Een niet-exhaustieve biografie. Brussel, VUB, 2018, 43-58.
Sofie Onghena, Blauw bloed en confituur : Verborgen recepten van 'moderne' adellijke eetcultuur. Alphen aan de Maas, Veerhuis, 2006, 110 p. (Food Studies (FOST), 1).