Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het Rijksarchief stelt tentoon in het Koninklijk Paleis

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 22/07/2017 tot 03/09/2017Koninklijk Paleis (Paleizenplein, Brussel)Openingsuren:

Open van zaterdag 22 juli tot en met zondag 3 september 2017.
Toegang van 10.30u tot 16.30u.
Gesloten op maandag.

OPGELET: Aan de ingang zullen veiligheidscontroles gebeuren. Het dragen van een grote tas (rugzak, draagtas, …) wordt sterk afgeraden.

Tarieven: Gratis toegangContact : communicat@arch.be -

Zoals iedere zomer opent het Koninklijk Paleis in Brussel zijn deuren voor het publiek. Twee van de drie tentoonstellingen die er deze zomer lopen, werden georganiseerd in samenwerking met het Rijksarchief.

Tentoonstelling 'Hemel!'

Het Koninklijk Paleis, de Kanselarij van de Eerste Minister en het Federaal Wetenschapsbeleid hebben een beroep gedaan op de tien federale wetenschappelijke instellingen - waaronder het Rijksarchief - en het Nationaal Geografisch Instituut om de tentoonstelling “Hemel!” te organiseren. Vanuit hun eigen vakgebied en aan de hand van stukken uit de federale collecties laten wetenschappers de bezoekers de hemel "herontdekken."

Op de tentoonstelling zijn onder meer twee unieke stukken van het Rijksarchief te zien:  

  • een kaart van de maan uit 1644-1645, Luna vel lumina Austriaca Philippica, van de hand van Michiel Florent van Langren (Langrenus), een wis- en sterrenkundige aan het hof van de koning van Spanje. De kaart, die deel uitmaakt van de collectie van het Algemeen Rijksarchief, kan ook digitaal worden geraadpleegd in de leeszalen van het Rijksarchief.
  • een tekening van de maan, van de hand van de sterrenkundige Govaert Wendelen (Wendelinus). Het archief van Wendelinus wordt bewaard in het Rijksarchief te Luik, in het bestand van de familie Mercy-Argenteau. Het bevat onder meer sterrenkundige en wiskundige berekeningen, notities in het Grieks en het Latijn en diverse documenten zoals een diploma en benoemingen.
     

Tentoonstelling over de Prins-Regent

De Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed organiseert dezelfde periode met de steun van de Koning Boudewijnstichting de tentoonstelling Karel van Vlaanderen, Prins | Regent | Kunstenaar. Er zijn verschillende documenten, foto’s en tekeningen te zien die worden bewaard in het Archief van het Koninklijk Paleis,

Karel (1903-1983), graaf van Vlaanderen, is de tweede zoon van koning Albert en koningin Elisabeth. Lange tijd staat prins Karel in de schaduw van zijn oudere broer, de latere koning Leopold III. Maar dat verandert wanneer prins Karel van september 1944 tot juli 1950 regent van België is. Na zijn regentschap trekt de prins zich terug in Raversijde, dichtbij de zee. Hij tekent en schildert er portretten en landschappen, in diverse stijlen. Hij heeft er ook contact met kunstenaars zoals Paul Delvaux, Alfred Bastien, Arthur Dupagne en Frans Masereel. En net als deze beroepskunstenaars stelt hij tentoon, onder de artiestennaam ‘Karel van Vlaanderen’.
Bij de documenten, foto’s en tekeningen die het Archief van het Koninklijk Paleis ter beschikking stelde, zit onder andere een schets die prins Karel maakte van de schilder Paul Delvaux.

Tentoonstelling Technopolis

Naar goede gewoonte zal Technopolis®, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, ook aanwezig zijn. Dit jaar presenteren zij de interactieve tentoonstelling “Op je gezondheid!”: een ontdekkingstocht om het menselijk lichaam beter te leren kennen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement