Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De maan: tussen droom en realiteit

Wetenschap en cultuur in het Koninklijk Paleis

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 23/07/2019 tot 25/08/2019Koninklijk Paleis: Paleizenplein, 1000 BrusselOpeningsuren:
  • Open van dinsdag tot zondag, telkens van 10.30u tot 15.45u (laatste toegang).
  • Gesloten op maandag.
  • Aan de ingang zullen veiligheidscontroles gebeuren. Het dragen van een tas (rugzak, draagtas,…) wordt sterk afgeraden.
Tarieven: Gratis toegangContact : -

De zomeropening van het Koninklijk Paleis in Brussel begint dit jaar op dinsdag 23 juli en loopt tot en met zondag 25 augustus 2019. Je kan niet alleen de belangrijkste zalen van het Koninklijk Paleis bezoeken, maar ook de verschillende tentoonstellingen ontdekken met als thema 'Wetenschap en cultuur in het Paleis'. Het Rijksarchief stelde voor de expo 'De maan: tussen droom en realiteit' enkele foto's uit de collectie van het Archief van het Koninklijk Paleis ter beschikking. Kom ze deze zomer ontdekken in het Paleis!

De maan: tussen droom en realiteit

In samenwerking met de kanselarij van de Eerste Minister, de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen (waaronder het Rijksarchief) en het Nationaal Geografisch Instituut biedt het Federaal Wetenschapsbeleid het Belgische en internationale publiek een originele visie op kunst en wetenschap aan, aan de hand van kunstwerken of onderzoeksobjecten uit het federale culturele en wetenschappelijke erfgoed. De tentoonstelling van dit jaar draait rond 'de maan'.

Het Rijksarchief stelde voor deze expo enkele foto's uit de collectie van het Archief van het Koninklijk Paleis ter beschikking:

  • Foto’s van de ontvangst door koning Boudewijn en koningin Fabiola van de astronauten van Apollo XI met hun echtgenotes, 9 oktober 1969.
    (Archief van het Koninklijk Paleis, Albums BF, activiteiten 1969, p.141-142).
    Na hun geslaagde missie op de maan werd de bemanning van de Apollo XI, zijnde Neil Amstrong, commandant van de missie en piloot van de maanmodule, Buzz Aldrin, die Amstrong vergezelde om voet op de Maan te zetten, en Michael Collins, piloot van de besturings- en dienstmodule die in de maanbaan bleef, op 9 oktober 1969 door het Belgische koningspaar ontvangen op het Koninklijk Paleis van Brussel.
  • Foto van koning Boudewijn die, samen met prins Albert en prins Filip, in het Museum voor Natuurwetenschappen een fragment van de Maan bewondert dat door de bemanning van Apollo XII werd meegenomen, 24 december 1970.
    (Archief van het Koninklijk Paleis, Foto’s BF, omslag A901).
    Het door de NASA ontwikkelde Apollo programma telde niet minder dan zeventien missies, waarvan zes werden bekroond met een maanlanding. Een fragment van de maansteen die in november 1969 tijdens de missie van Apollo XII werd meegenomen, werd in december van het daaropvolgende jaar tentoongesteld in het Museum voor Natuurwetenschappen van België, dat overigens ook een fragment bezit van de maanrots die werd meegenomen tijdens de missie van Apollo XVII in december 1972, in 1974 door president Nixon aan België geschonken.

 

Het Archief van het Koninklijk Paleis werd opgericht in 1962, ressorteert onder het Kabinet van de Koning, maar wordt beheerd door wetenschappelijk personeel van het Rijksarchief (ministerieel besluit van 10 januari 1967). Het Archief van het Koninklijk Paleis bevindt zich in het voormalige hôtel d’Assche, op de hoek van het Paleizenplein en de Hertogsstraat: een gebouw waar nog andere diensten van het Paleis gehuisvest zijn. De leeszaal van het Archief van het Koninklijk Paleis werd eind 2017 gerenoveerd, en is toegankelijk op afspraak.

Wetenschatten

Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor Wetenschap en Technologie, stelt Wetenschatten voor, een tentoonstelling die focust op enkele basismechanismen uit de fysica.

Vorstelijk getooid. Koninklijke uniformen

De Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed, het War Heritage Institute en de Koning Boudewijnstichting presenteren de tentoonstelling Vorstelijk getooid. Koninklijke uniformen.

Meer info

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement