Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Brussel, november 1918. Van oorlog naar vrede?

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 26/09/2018 tot 06/01/2019BELvue Museum: Paleizenplein 7, 1000 BrusselOpeningsuren:
  • Dinsdag tot vrijdag: 9.30u tot 17u.
  • Zaterdag en zondag: 10.00u tot 18.00u.
  • Maandag: enkel toegang voor groepen met reservatie, van 9.30u tot 17.00u.
Tarieven: Gratis toegangContact : info@belvue.be - 32(0)2 500 45 54

Sinds 26 september 2018 en nog tot 6 januari 2019 loopt in het Museum BELvue de tentoonstelling 'Brussel, november 1918', een initiatief van het CegeSoma. De expo wil de laatste oorlogsmaanden en de eerste vredesmaanden in de stad Brussel tot leven wekken. De voorbije jaren stonden de bezettingsjaren centraal in de diverse herdenkingsevenementen. Nu is de tijd rijp om de aandacht te verleggen naar de overgang van oorlog naar vrede.

11 november 1918 is de einddatum van de Grote Oorlog, maar betekent veel meer dan de symboliek van de Wapenstilstand. Wanneer de wapens zwijgen, is de vrede nog niet onmiddellijk een feit. Twee dagen voor de Wapenstilstand stort het Duitse rijk in elkaar en wordt in een sfeer van totale chaos de Republiek uitgeroepen. Op de slagvelden moeten de soldaten opnieuw leren omgaan met leven in vrede. Deze overgang komt soms als een schok. Meer dan vier jaar lang was het dagelijks leven aan én achter het front gedomineerd door de oorlog.

Als hoofdstad is Brussel zowel de belichaming van de nationale politiek, hoewel de regering tijdens de oorlog in ballingschap verblijft in Sainte-Adresse, niet ver van Le Havre, als van het lokale niveau, hoewel dat tijdens de bezetting flink aan macht moest inboeten. Maar in de eerste plaats gaat het om 700.000 Brusselaars, onderworpen aan een bezetter.

De tentoonstelling Brussel, november 1918: van oorlog naar vrede? biedt ruimte aan foto's en historische documenten, maar ook aan tot dusver onbekend gebleven filmfragmenten. Interactieve applicaties laten de bezoeker toe om liederen te ontdekken die populair waren op het einde van de oorlog. Met touchscreen-modules kan een blik worden geworpen op de pers die tijdens de bevrijdingsperiode circuleerde. Ten slotte wil de tentoonstelling scherpstellen op de moeilijkheden die het leven van oorlogsvluchtelingen met zich meebrachten.

Brussel, november 1918: van oorlog naar vrede? focust op 7 thema's:

  1. Het militaire eindoffensief
  2. Het dagelijks leven
  3. De vluchtelingen
  4. De 'rode dagen' (een opstand van Duitse soldaten rond 11 november)
  5. 22 november 1918
  6. Vrede en haat
  7. De naoorlogstijd
     

Plan je bezoek

Colofon

  • De tentoonstelling kwam tot stand met steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (VisitBrussels), het Federaal Commissariaat voor de Herdenkingen (Nationale Loterij) en de POD Wetenschapsbeleid (Belspo).
  • Curatoren: Chantal Kesteloot en Jens van de Maele. Bekijk hier een interview met Chantal Kesteloot.
  • Wetenschappelijke comité: Bruno Benvindo, Emmanuel Debruyne, Dominiek Dendooven, Barbara Deruytter, Sophie de Schaepdrijver, Benoît Majerus, Gonzague Pluvinage, Peter Scholliers, Pierre-Alain Tallier, Laurence van Ypersele, Christian Vreugde, Antoon Vrints en Nico Wouters.
  • Scenografie en opstelling: mimesis.architecten. Bekijk hier een interview met de scenografen.
     

Meer over de Eerste Wereldoorlog

Het Rijksarchief bewaart in zijn verschillende vestigingen tal van archiefbestanden over de Eerste Wereldoorlog. In dit online dossier vind je ze op een rijtje, net als onze publicaties, projecten en evenementen over de Eerste Wereldoorlog.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement