Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Bergen sloopt zijn stadsmuren: 1865-2015

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 27/06/2015 tot 30/08/2015Zaal Saint-Georges, Grote Markt, 7000 BergenOpeningsuren:

De tentoonstelling loopt nog tot 30 augustus 2015.

Openingsuren:
Dinsdag tot vrijdag: 12.00u tot 18.00u
Zaterdag en zondag: 14.00u tot 20.00u

Tarieven: Gratis toegangContact : -

In Bergen loopt nog tot eind augustus 2015 de tentoonstelling ‘Ouvrir les murs’, waarin vanuit stedenbouwkundig, architectonisch, geschiedkundig, sociologisch en geotechnisch oogpunt wordt aangegeven hoe de stad in 150 jaar – t.t.z. sinds de afbraak van de “Hollandse vestingwerken” – een gedaanteverandering heeft ondergaan. Tevens worden antwoorden gesuggereerd voor de uitdagingen van de hedendaagse tijd.  Onuitgegeven documenten, maquettes en computermodellen laten zien hoe Bergen evolueerde van een “gesloten” naar een “open” stad. Vijf originele stukken en talrijke reproducties van documenten komen uit de collecties van het Rijksarchief te Bergen.

De tentoonstelling is een organisatie van de vereniging Sauvegarde et Avenir de Mons (SAM), kwam tot stand in samenwerking met het Rijksarchief te Bergen, en kadert binnen Mons 2015, Culturele hoofdstad van Europa.

Bergen, een gesloten stad

Bergen ligt op een heuvel aan de samenloop van twee riviertjes, die de vallei regelmatig doen overstromen. De stad heeft in de loop der eeuwen van de eigenheid van die locatie gebruik gemaakt om versterkingen te bouwen, die telkens werden aangepast aan de evoluties in de oorlogsvoering. Maar Bergen voelde zich ook opgesloten en verstikt door die omwallingen. Op het ogenblik dat de stad komaf dacht te maken met die situatie eisten de geallieerden van Waterloo dat nieuwe versterkingen zouden worden opgetrokken, de zogenaamde “Hollandse vestingwerken”.

De Franse schrijver Victor Hugo zegt hierover het volgende: “Bergen is een burcht die heel wat sterker is dan eender welke van onze citadellen. Bergen is omgeven door acht of tien muren en omwallingen. Om de stad te verlaten moet men meer dan een kwartier wandelen over loop- en ophaalbruggen, langs ravelijnen, bastions en binnengrachtsboorden”.

Bergen sloopt zijn muren 

Vijftig jaar na de Slag bij Waterloo verkreeg de stad de toelating om de vestingmuren af te breken. In 1861 werd hiermee van start gegaan. De bedoeling was om een antwoord te kunnen bieden op talrijke problemen i.v.m. volksgezondheid, overbevolking en economische ontwikkeling. De stad die tot dan opgesloten zat tussen zijn omwallingen werd eindelijk de moderne tijd in geloodst.

Bijkomend onderzoek en onuitgegeven documenten werpen nieuw licht op diverse aspecten van de stadsontwikkeling zoals:

  • de aanleg van nieuwe wegen (lanen en boulevards)
  • acties inzake volksgezondheid, zoals de omleiding van de rivier de Trouille (die door de stad liep) en de uitbouw van een waterdistributienet
  • een blijvende militaire aanwezigheid
  • pogingen tot industriële ontwikkeling
  • de impact van de bodemgesteldheid
  • de bevolkingsgroei in de stad
  • vragen rond huisvesting: arbeiderswijken vs. “betere wijken”; aankoop van gronden; …
  • de aanleg van een station en plannen voor een verbinding met het stadscentrum
  • de uitbouw van de wijk “Mons-Bassins”
     

Bergen kijkt naar de toekomst

Ook vandaag nog ondergaat Bergen veranderingen, zoals bijvoorbeeld in de wijk Grands-Prés (waar het Rijksarchief gevestigd is), die met het stadscentrum werd verbonden via een voetgangersbrug aan het station.


Het boek bij de expo

Bij de tentoonstelling hoort een fraai geïllustreerd boek dat ter plaatse te koop is.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement