Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Lezing over de fotoboeken ‘Brussel, bezette stad’ en ‘Wallonië tijdens de Groote Oorlog

Texte petit  Texte normal  Texte grand
20/01/2017CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 BrusselTarieven: Gratis toegangContact : isabelle.delvaux@cegesoma.be - 02/556.92.57

Het beeld als inzet

Vandaag produceert iedereen beelden. Iedereen kan zo zijn visie op de realiteit bekend maken. Aanvankelijk was dit het monopolie van de media. In de overgang van de 19de naar de 20ste eeuw trad er een democratisering en privatisering van de beeldcultuur op. Toen de Groote Oorlog uitbrak, was fotografie reeds vele jaren ingeburgerd. Zich laten fotograferen op belangrijke momenten was een gewoonte geworden. Hoewel nog niet iedereen een fototoestel had, kwam daar geleidelijk aan verandering in. De bezetter wilde dit fenomeen onder controle houden.

Een dubbele uitdaging

Verschillende restrictieve maatregelen verklaren de zeldzaamheid van foto’s van amateurfotografen. Het werk van professionele fotografen daarentegen is beter bewaard. Ondanks de bezetting kende de persfotografie een ongekende groei tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toch blijkt dat bepaalde onderwerpen uitvoerig aan bod komen, terwijl andere weinig sporen nalieten in het visueel geheugen. De auteurs van ‘Brussel, bezette stad’ en ‘Wallonië tijdens de Groote Oorlog’ gingen een dubbele uitdaging aan: een synthese aanreiken over een weinig verkend thema en het tonen van versnipperd geraakt fotografisch materiaal.

Visuele geschiedenis

Fotografie wordt vandaag als volwaardige historische bron beschouwd. Foto’s maken het mogelijk op een andere manier naar het dagelijkse leven van deze turbulente periode te kijken. Ondanks een aantal voor de hand liggende beperkingen tonen foto’s facetten van de oorlogsbezetting die maar al te vaak verborgen bleven. Het fotomateriaal uit ‘Brussel, bezette stad’ en ‘Wallonië tijdens de Groote Oorlog’ verandert en verrijkt de perceptie van Brussel en van de Waalse steden in oorlogstijd.

De sprekers

  • Bruno Benvindo is historicus, verbonden aan het CegeSoma. Zijn onderzoeksactiviteiten richten zich vooral op de geschiedenis van beide wereldoorlogen en het gebruik van het verleden in het hedendaagse België.
  • Mélanie Bost is historica. Haar werk behandelt de sociaal-politieke en gerechtelijke geschiedenis van België en de Duitse bezetting ervan in 1914-18.
  • Alain Colignon, historicus, is sinds 1989 verbonden aan het CegeSoma en specialiseerde zich in de analyse van de wereldoorlogen.
  • Chantal Kesteloot is historica en hoofd van de sector ‘Publieksgeschiedenis’ van het CegeSoma. Haar werk behandelt de geschiedenis van Brussel en de impact van beide wereldoorlogen.
  • Anne Roekens (moderator) is professor hedendaagse geschiedenis aan de Université de Namur en lid van de onderzoeksgroep "Histoire, sons et images", die zich buigt over audiovisuele bronnen voor de geschiedschrijving van de lange 20ste eeuw.


Praktisch

  • Conferentiezaal van het CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel
  • 20 januari 2017, 14.30u
  • Deelname is gratis
  • Vooraf inschrijven via 02/556.92.57 of isabelle.delvaux@cegesoma.be is aanbevolen


De publicaties

 Klik hier voor meer info over ‘Brussel, bezette stad’ en ‘Wallonië tijdens de Groote Oorlog’

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement