Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Doden in naam van Allah. Radicalisering of subcultuur? Een blik op Europese Syriëstrijders

Texte petit  Texte normal  Texte grand
25/05/2016CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 BrusselTarieven: Gratis toegangContact : ambar.geerts@cegesoma.be - 02 / 556 92 11

Een 500-tal Belgen, meestal twintigers, trokken de afgelopen jaren naar Syrië, waar ze zich aansloten bij de uiterst gewelddadige terroristen van IS, ook gekend onder hun Arabische acroniem Daesh. Duizenden andere Europeanen deden hetzelfde. Het fenomeen roept moeilijke vragen op. Rik Coolsaet (UGent & Egmont-Royal Institute for International Relations) komt op woensdag 25 mei 2016 in het CegeSoma tekst en uitleg geven.

Religieuze motivering?

Waarom worden mensen met verschillende sociale achtergronden aangetrokken tot IS? In tegenstelling tot een wijdverbreide opinie is godsdienst niet van wezenlijk belang in deze keuze. Onlangs nog meldde Europol een afname van de rol die het geloof speelt in de keuzes van de buitenlandse strijders. Naargelang de golven van buitenlandse strijders zich opvolgden, nam geloof als drijfveer voor terrorisme systematisch af.

Radicalisering?

Radicalisering wordt regelmatig aangehaald als één van de sleutelbegrippen om te begrijpen waarom individuen terrorist worden. Helaas blijft, na een decennium onderzoek, dit proces nog even vaag als bij aanvang. Er is eenvoudigweg geen duidelijk oorzakelijk verband tussen radicale opvattingen en radicale actie.

'No Future'. Zoektocht naar vooruitzichten?

De huidige, vierde, golf van buitenlandse strijders moet essentieel begrepen worden als een alternatief pad voor afwijkend gedrag of, voor sommigen, een reis naar Utopia die in een 'No Future'-subcultuur wortelt. Dit 'No Future'-gevoel vormt de kern van de subcultuur die de huidige golf van buitenlandse strijders drijft. Naar Syrië trekken is een vlucht voor een leven zonder vooruitzichten.

Praktisch

  •  Wat?
    Tuer au nom d'Allah. Radicalisation ou subculture? Les combattants européens en Syrie”, lezing in samenwerking met het Egmont Instituut (Royal Institute for International Relations)
  • Wie?
    Rik Coolsaet is professor International Relations aan de Universiteit Gent en Senior Associate Fellow aan het Egmont Instituut. Hij publiceerde onlangs Facing the Fourth Foreign Wave (http://www.egmontinstitute.be/wp-content/uploads/2016/02/egmont.papers.81_online-versie.pdf). Hij is een gezaghebbend deskundige inzake terrorisme, Syriëstrijders en het Belgische buitenlandbeleid (http://www.rikcoolsaet.be)
  • Wanneer?
    Woensdag 25 mei, 14.30 uur.
  • Waar?
    Conferentiezaal van het CegeSoma, Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel.
  • Voertaal?
    Frans.
  • Kostprijs?
    Deelname is gratis.
  • Inschrijvingen?
    Gelieve vooraf in te schrijven via ambar.geerts@cegesoma.be of 02/556 92 11.
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement