Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De impact van de Eerste Wereldoorlog in een koloniale context

Lezing en debat met Anne Cornet en Enika Ngongo

Texte petit  Texte normal  Texte grand
20/03/2019CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel

Van 12.30u tot 14.00u.

Tarieven: Gratis toegangContact : isabelle.ponteville@arch.be - 02 556 92 11

Met het einde van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog is één ding duidelijk geworden: de overzeese kolonies, die een belangrijke rol speelden in het conflict, bleven onderbelicht tijdens de vele evenementen van de afgelopen vier jaar. Op 20 maart 2019 geeft het CegeSoma in het kader van de tweede bijeenkomst Publieksgeschiedenis van 12.30u tot 14.00u het woord aan twee historici en Afrikaspecialisten, die de impact van de Eerste Wereldoorlog op de lokale bevolking in Afrika belichten.

Kort nadat Belgisch Congo in de oorlog betrokken raakte, dachten de Ministers van Koloniën en Buitenlandse Zaken in ballingschap al na over de eventuele aanwinsten die België zou kunnen verkrijgen door zijn militaire betrokkenheid in Afrika. Het plan was om naburige gebieden in Duits Oost-Afrika te veroveren, zodat deze tijdens de naoorlogse onderhandelingen konden ingeruild worden voor gebieden aan de Atlantische Oceaan.

België kon echter in 1919 enkel Rwanda en Urundi als mandaatgebieden verkrijgen. Wat was er gebeurd dat de ambities zo getemperd werden?

In Rwanda werd het einde van de oorlog gekenmerkt door enkele jaren van militaire bezetting en een bestuurlijk systeem dat als indirect werd voorgesteld, maar in realiteit sterk beïnvloed was door het model van Belgisch Congo. De lokale machthebbers kregen nieuwe opdrachten of werden helemaal verwijderd uit hun machtspositie.

Nieuwe vormen van verplichtingen en arbeidsdiensten werden opgelegd aan de bevolking, wat leidde tot een veel sterkere vorm van kolonisatie dan die van de Duitse voorgangers.

De sprekers

  • Anne Cornet is senior onderzoeker bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en gastdocent aan de Universiteit Namen. Ze is auteur van diverse boeken en artikels over de sociale en visuele geschiedenis van de kolonisering in Centraal-Afrika.
  • Enika Ngongo is doctoraatsonderzoeker hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit van Saint-Louis, Brussel. Ze is medewerker van het Centre de recherches en histoire du droit, des institutions et de la société (CRHiDI) en werkt aan een doctoraat over Belgisch Congo tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Praktisch

  • Voertaal van de lezing en het debat: Frans
  • Gelieve vooraf in te schrijven via isabelle.ponteville@arch.be of 02.556.92.11 met de vermelding of je graag een lichte lunch* wenst + welk broodje je kiest (€ 5,00 op voorhand te betalen op de rekening van het CegeSoma: IBAN: BE12 6792 0045 0092 - BIC: PCHQBEBB, met de vermelding van je naam en voornaam).

* Keuze 1: bio fluitbrood, rozijnen, walnoten en brie (+ plat water, spuitwater of sinaasappelsap)
* Keuze 2: bio briochebrood, ham, mimosa eieren en sla (+ plat water, spuitwater of sinaasappelsap)

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement