Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
16/11/2022 - Onderzoek - Evenementen - ARA
Webinar: Help mee bij de ontsluiting van pardonbrieven!

Doodslag, fraude, schaking, ambtsmisbruik… wie in het ancien régime voor een zwaar misdrijf werd vervolgd, kon hiervoor gratie vragen aan de vorst. Het Rijksarchief bewaart duizenden pardonbrieven waarin telkens het relaas van het misdrijf omstandig staat opgetekend. Deze brieven bieden een unieke blik op alledaagse lokale geschiedenis. Jammer genoeg zijn deze bronnen nog nauwelijks ontsloten. Het PARDONS-project wil daar verandering in brengen. Om deze duizenden brieven toegankelijk te maken voor onderzoek, is het PARDONS-projectteam op zoek naar vrijwilligers. Na de opstart aan Nederlandstalige zijde wordt op 29 november 2022 ook een eerste webinar voor Franstalige vrijwilligers georganiseerd. Voor de liefhebbers van smeuïge verhalen, historische sensaties en paleografie!

16/11/2022 - Evenementen - Namen
Casimir Zagourski en 'Verdwijnend Afrika': een dubbellezing

Op 12 december 2022 nemen Anne Cornet (AfricaMuseum) en Nathalie Tousignant (USLB - CRHiDI) tijdens een middaglezing verschillende onderzoeksperspectieven op 'Verdwijnend Afrika' van Casimir Zagourski onder de loep. Plaats van afspraak is de Université Saint-Louis in Brussel. Sinds vorig jaar zijn Zagourski's etnografische foto's van Centraal-Afrika, bewaard in het Rijksarchief Namen, raadpleegbaar via de online zoekomgeving van het Rijksarchief.

07/11/2022 - Onderzoek - Evenementen - Leuven
Najaarslezing in Leuven – Van foreest tot fetisjboom. Onderzoek naar en waardering van houtig erfgoed in Vlaams-Brabant

Houtige beplantingen – van solitaire bomen over hakhoutstoven tot boomgaarden en boscomplexen – vormen levende getuigen van zowel natuurlijke als maatschappelijke ontwikkelingen. Om dit houtig erfgoed naar waarde te schatten, betekenis te geven en toekomstgericht te beheren is historische kennis onontbeerlijk. Op deze studiedag van het Rijksarchief Leuven en het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant belichten experten de bijdrage van historisch onderzoek voor ons begrip van en omgang met bomen en struiken. Afspraak op zaterdag 3 december 2022 om 10.00 uur in het Rijksarchief Leuven.

04/10/2022 - Aanwinsten - Evenementen - Eupen
Vijfde Collection Day in Oost-België op zaterdag 8 oktober

Al voor de vijfde keer organiseren het Rijksarchief Eupen, het Zentrum für Ostbelgische Geschichte en de vereniging Zwischen Venn und Schneifel een Collection Day. Burgers krijgen tijdens deze dag de gelegenheid om archiefmateriaal over vooraf bepaalde onderwerpen aan het Rijksarchief aan te bieden en eventueel over te dragen. Hiermee wil het Rijksarchief Eupen zoveel mogelijk burgers aanmoedigen om het verzamelbeleid van het Rijksarchief mee vorm te geven en de collecties te helpen verrijken.

Het is zover: de eerste titel van ‘Beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland’ werd zaterdag 1 oktober 2022 uitgedeeld! Het werd een bijzonder pittige finale in het Utrechts Archief. De 34 finalisten moesten zich onder meer door een logboekfragment over een kaping op zee worstelen, neergeschreven in 1703 door een Brugs-Amsterdamse kapitein.

Heritage Days 2022 in Brussel: op zoek naar sporen van de kolonisatie

Het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier (ARA2) opent in het kader van de Heritage Days 2022 in Brussel uitzonderlijk zijn deuren op zaterdag 17 en zondag 18 september 2022, telkens van 10 tot 18 uur. Het thema dit jaar? Sporen van de kolonisatie. En dan kom je automatisch in ARA2 terecht.

05/09/2022 - Evenementen - Gent
Graven in middeleeuwse en vroegmoderne bronnen van het Rijksarchief - Workshops in Gent

Het bronnenmateriaal dat in het Rijksarchief wordt bewaard, bevat een schat aan informatie voor genealogisch en (lokaal) historisch onderzoek. Na het succes van een eerste lessenreeks over 19de-eeuws archief in 2018-2019 gaan we nu aan de slag met materiaal van vóór de Franse Revolutie. Daarbij komen heel wat documenten aan bod die al online beschikbaar zijn. Tijdens de workshops geeft een medewerker van het Rijksarchief je telkens praktische informatie voor het gebruik van het bronnentype in kwestie.

05/09/2022 - Onderzoek - Evenementen - ARA
Webinar: Wat kunnen pardonbrieven betekenen voor erfgoedvrijwilligers?

Doodslag, fraude, schaking, ambtsmisbruik… wie in het ancien régime voor een zwaar misdrijf werd vervolgd, kon hiervoor gratie vragen aan de vorst. Het Rijksarchief bewaart duizenden pardonbrieven waarin telkens het relaas van het misdrijf omstandig staat opgetekend. Deze brieven bieden een unieke blik op alledaagse lokale geschiedenis. Jammer genoeg zijn deze bronnen nog nauwelijks ontsloten. Het PARDONS-project wil daar verandering in brengen. In dit webinar licht projectmedewerker Gert Gielis, verbonden aan het Algemeen Rijksarchief, de eerste resultaten toe.

Schrift-ure 2022: Finale Kampioenschap Paleografie

Op zaterdag 1 oktober 2022 vindt de finale van de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd plaats in Utrecht, dat dit jaar 900 stadsrechten viert. Paleografie (het kunnen lezen van oude handschriften) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers, het is ook gewoon spannend voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. Wie wordt de beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland?

04/09/2022 - Evenementen - Brugge
Archieven van kasselrijbesturen als genealogische bronnen

Familiekunde Vlaanderen organiseert in samenwerking met de Rijksarchieven van Brugge en Kortrijk een studiedag over kasselrijarchieven. Kasselrijen zijn tot op heden een relatief onbekend middeleeuws en vroegmodern bestuursniveau, maar hadden uitgebreide bestuurlijke en gerechtelijke bevoegdheden. Hun archieven vormen dan ook een ware goudmijn voor historici en genealogen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement