Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
16/07/2018 - Evenementen - CegeSoma
Internationaal congres in Ieper: To End All Wars? - Geopolitical Aftermath and Commemorative Legacies of WW1

Van 22 tot 25 augustus 2018 organiseren het museum In Flanders Fields en het CegeSoma in Ieper het internationale congres To End All Wars? – Geopolitical Aftermath and Commemorative Legacies of the First World War.

18/06/2018 - Evenementen - Bergen
Hoe reconstrueer je de geschiedenis van je huis?

Na Luik en Namen was de tentoonstelling Ieder huis heeft zijn geschiedenis van 26 april tot 17 juni 2018 ook te bezichtigen in Bergen. Via een selectie van geschreven en figuratieve documenten uit de 15e tot de 20e eeuw kreeg je een overzicht van privévastgoed in al zijn facetten: van het ontwerp over milieuaspecten tot de eigendom en de bestemming van het goed en de lotgevallen van zijn bewoners. De tentoonstelling heeft de deuren gesloten, maar voor wie alsnog de geschiedenis van zijn/haar huis wil doorgronden, organiseert het Rijksarchief te Bergen op zaterdag 6 oktober 2018 om 13.30u de workshop Hoe reconstrueer je de geschiedenis van je huis? Onderzoekspistes voor vastgoedgenealogie. Snel inschrijven is de boodschap, want het aantal plaatsen is beperkt.

07/05/2018 - Evenementen - Leuven
Archeologie in het archief - Voorjaarslezing in het Rijksarchief te Leuven

Tijdens de tweeledige voorjaarslezing van het Rijksarchief te Leuven en het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant op vrijdag 1 juni 2018 verken je de nauwe relatie tussen archiefdocumenten en archeologisch onderzoek. Ontdek hoe de studie van beeld- en tekstmateriaal bijdraagt aan het beoordelen van de potentiële archeologische waarde van sites.

07/05/2018 - Evenementen - Brugge
Dilemma’s. Van schade koesteren tot diepgaand restaureren - Tweede internationaal Cores-symposium

Wat is schade? Mag een restauratie mooi zijn? Hoe dwingend is reversibiliteit bij een restauratie? Welke waarde geven we aan de historische sensatie van een document? Deze en andere vragen zijn bekend bij wie vertrouwd is met papieren erfgoed, maar de antwoorden zijn minder vanzelfsprekend. Restauratoren, collectiebeheerders en onderzoekers benaderen conservatie en restauratie elk vanuit een eigen, vakgerichte aanpak en deze benaderingswijzen gaan wel eens met elkaar in conflict. Tijdens dit tweede Cores-symposium op 25 mei 2018 in het Rijksarchief te Brugge geven alle betrokken partijen toelichting bij hoe zij met deze dilemma’s omgaan. De voertaal van het congres is Engels.

07/05/2018 - Evenementen - Brugge
Viering 20 jaar vrijwilligerswerking in het Rijksarchief te Brugge

Al 20 jaar lang zetten de vrijwilligers van het Rijksarchief te Brugge zich met hart en ziel in voor de ontsluiting van genealogische bronnen: een titanenwerk waarvoor niet alleen het Rijksarchief zelf hen ontzettend dankbaar is, maar ook een grote community van genealogen in binnen- en buitenland. Wees welkom op vrijdag 1 juni 2018 in het Rijksarchief te Brugge voor een feestelijke zitting ter ere van onze Brugse vrijwilligers.

07/05/2018 - Evenementen - Leuven
De Blijde Inkomsten van de Brabantse hertogen - Boekvoorstelling

Voor tijdgenoten waren Blijde Inkomsten een begrip. Van 1356 tot 1792 dwongen de Brabantse politieke elites hun hertogen ertoe om een inhuldigingscharter, oftewel Blijde Inkomst, uit te vaardigen naar aanleiding van hun aantreden. Deze teksten zetten de krijtlijnen uit voor het bestuur van het hertogdom, stelden grenzen aan de hertogelijke macht en verankerden de inspraak van onderdanen in het bestuur. In De Blijde Inkomsten van de Brabantse hertogen onderzoekt Valerie Vrancken voor het eerst de evolutie van deze teksttraditie. Op dinsdag 5 juni 2018 wordt het boek feestelijk voorgesteld in het Rijksarchief te Leuven en krijgt burgemeester Louis Tobback op het Leuvense stadshuis het eerste exemplaar aangeboden.

20/04/2018 - Evenementen - Namen
Het gerestaureerde en gedigitaliseerde oorkondenboek van de graven van Namen: bezoek de expo

De charterverzameling van de graven van Namen maakt deel uit van het belangrijkste historische erfgoed van ons land. Het gaat om één van de kostbaarste archieven die worden bewaard in het Rijksarchief te Namen. De oorkonden, waarvan de meeste 600 tot 800 jaar oud zijn, worden momenteel gerestaureerd met steun van het Fonds Baillet Latour, maar een 800-tal stukken zijn reeds teruggekeerd naar het Rijksarchief te Namen. Nog tot vrijdag 15 juni 2018 kan je er een tentoonstelling bezoeken over deze bijzondere charterverzameling.  

11/03/2018 - Evenementen - Kortrijk
Lezing: Was opa een nazi? Speuren naar het oorlogsverleden

“Was mijn familie betrokken bij de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog?” Het is een veelgestelde vraag. Meer dan zeventig jaar na datum gaan steeds meer kinderen en kleinkinderen op zoek naar antwoorden. In de bronnengids Was opa een nazi? reiken historici en archivarissen de sleutels aan om zelf op zoek te gaan in archieven. Paul Drossens, diensthoofd van het Rijksarchief te Gent en redactielid van Was opa een nazi? geeft op zondag 18 maart 2018 om 10.30u een lezing in het Rijksarchief te Kortrijk over deze zoekmogelijkheden.

01/03/2018 - Evenementen - CegeSoma
Ontmoetingsdag in CegeSoma: hoe maak ik een lokaal project over de Tweede Wereldoorlog?

Het Rijksarchief bewaart in zijn verschillende vestigingen een massa archief over de Tweede Wereldoorlog. Tegelijk zijn vele mensen op zoek naar de juiste bronnen om de geschiedenis van hun familie of dorp tijdens WOII te kunnen reconstrueren. Tijd om bruggen te bouwen. Samen met Heemkunde Vlaanderen, FARO, het Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent) en het War Heritage Institute organiseert het Rijksarchief op 7 mei 2018 in de conferentiezaal van het CegeSoma een ontmoetingsdag voor wie bezig is met de voorbereiding van een lokaal project rond WO II. Experten, waaronder archivarissen van het Rijksarchief, staan klaar om te antwoorden op concrete vragen rond aanpak, thema's en bronnen. Om het programma goed vorm te kunnen geven, graag inschrijven vóór 15 maart 2018.

20/02/2018 - Evenementen - CegeSoma - Gent
Het kamp van Lokeren: de expo / het debat

Nog tot 14 oktober 2018 is in het Stadsmuseum van Lokeren een expo over het interneringskamp van Lokeren te bezoeken. In het kamp van Lokeren, het best gedocumenteerde 'zwartenkamp' in Vlaanderen, werden meer dan 20.000 (vermeende) collaborateurs vastgehouden. Het CegeSoma en het Rijksarchief te Gent werkten mee aan de wetenschappelijke ondersteuning van de expo en nemen deel aan het debat op 9 maart 2018 over de betekenis van interneringscentra zoals dat van Lokeren in een nationale en internationale context.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement