Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De verhuis van het Rijksarchief te Brussel: een update

Texte petit  Texte normal  Texte grand
15/06/2017 - Onze gebouwen en leeszalen - Rijksarchief te Brussel

In april 2017 startte het Rijksarchief te Brussel met een grootscheepse verhuisoperatie van Anderlecht naar Vorst. Intussen is, aan een tempo van 500 meter per dag, al het archief weg uit Anderlecht. De verhuisploegen richten zich momenteel op de verhuis van het meubilair vanuit Anderlecht én zijn volop bezig in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier. Ook vanuit ARA2 vertrekken immers enkele kilometers (gerechtelijke) archieven naar de nieuwe locatie van het Rijksarchief te Brussel in Vorst. Voorlopig ziet het er naar uit dat de heropening van het Rijksarchief te Brussel begin september 2017 vlot gehaald wordt.

Waarom is een verhuis noodzakelijk?

Het Rijksarchief te Brussel (Anderlecht) is belast met de uitvoering van de archiefwetgeving binnen het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gebouw aan de Demetskaai in Anderlecht heeft echter een te kleine opslagcapaciteit (18 km) om aan de grote aangroei van archief in de komende jaren het hoofd te bieden. Het verouderde industriële gebouw beantwoordt bovendien niet aan de hedendaagse eisen wat betreft brandveiligheid, klimaatregeling en energie-efficiëntie en is niet geschikt voor een kwaliteitsvolle dienstverlening aan het publiek.

Vanuit Anderlecht werd 14.350 strekkende meter archief verhuisd. Maar ook vanuit het Algemeen Rijksarchief 2 - Depot Joseph Cuvelier vertrekt 7.651 strekkende meter archief – dat eigenlijk in het Rijksarchief te Brussel thuishoort – richting Vorst.

Sluiting van de leeszaal? Aanvraag reproducties?

De sluiting van de leeszaal zal, als alles volgens plan verloopt, ongeveer vijf maanden duren. Tijdens de sluitingsperiode kunnen geen archiefdocumenten worden geraadpleegd.

Opgelet: de komende weken (juni 2017) kunnen bovendien geen scans van notarisakten worden gemaakt.

De nieuwe locatie?

Het Rijksarchief te Brussel verhuist naar de gebouwen van FEDOPRESS in Vorst. Het nieuwe adres is Luttrebruglaan 74, 1190 Vorst. De nieuwe locatie in Vorst kan circa 40 km archief herbergen.

Een nieuwe naam

Vanaf begin september 2017 vervelt het Rijksarchief te Brussel (Anderlecht) tot eenvoudigweg het Rijksarchief te Brussel.

We houden u verder op de hoogte!

Hoeveel kilometer archief is er al verhuisd? Hoe zal de nieuwe leeszaal eruit zien? Op deze pagina vindt u updates en foto's.
Blijf ook op de hoogte via onze nieuwsbrief en Facebookpagina.

                                                  

Deze tekst delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement