Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het Rijksarchief te Brussel sloot op 31 maart 2017 zijn deuren in Anderlecht en verhuist naar Vorst

Texte petit  Texte normal  Texte grand
24/03/2017 - Onze gebouwen en leeszalen - Rijksarchief te Brussel (Anderlecht)

Het Rijksarchief te Brussel heeft een te kleine opslagcapaciteit om aan de grote aangroei van archieven uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de komende jaren het hoofd te bieden. Na grondig studiewerk bleek een verhuis naar een andere locatie de beste optie. Vrijdag 31 maart 2017 was de laatste dag dat het Rijksarchief te Brussel zijn deuren opende in Anderlecht. Als alles volgens plan verloopt, gaan de deuren op 1 september 2017 opnieuw open op de nieuwe locatie in Vorst.

Waarom is een verhuis noodzakelijk?

Het Rijksarchief te Brussel (Anderlecht) is belast met de uitvoering van de federale wetgeving over de archieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gebouw aan de Demetskaai in Anderlecht heeft echter een te kleine opslagcapaciteit (18 km) om aan de grote aangroei van archief in de komende jaren het hoofd te bieden. Het verouderde industriële gebouw beantwoordt bovendien niet aan de hedendaagse eisen wat betreft brandveiligheid, klimaatregeling en energie-efficiëntie en is niet geschikt voor een kwaliteitsvolle dienstverlening aan het publiek.

Vanuit Anderlecht wordt 14.350 strekkende meter archief verhuisd. Maar ook vanuit het Algemeen Rijksarchief 2 - Depot Joseph Cuvelier vertrekt 7.651 strekkende meter archief – dat eigenlijk in het Rijksarchief te Brussel thuishoort – richting Vorst.

Sluiting van de leeszaal?

De sluiting van de leeszaal zal, als alles volgens plan verloopt, ongeveer vijf maanden duren. Tijdens de sluitingsperiode kunnen geen archiefdocumenten worden geraadpleegd.

Vragen m.b.t. het dupliceren van notariële akten worden tijdens de periode van sluiting wél opgevolgd en kunnen gericht worden aan rijksarchief.anderlecht@arch.be.

De nieuwe locatie?

Het Rijksarchief te Brussel verhuist naar de gebouwen van FEDOPRESS in Vorst. Het nieuwe adres is Luttrebruglaan 74, 1190 Vorst. De nieuwe locatie in Vorst kan circa 40 km archief herbergen.

Een nieuwe naam

Vanaf 1 september 2017, datum van de opening in Vorst, vervelt het Rijksarchief te Brussel (Anderlecht) tot eenvoudigweg het Rijksarchief te Brussel.

We houden u op de hoogte!

Hoeveel kilometer archief is er al verhuisd? Hoe zal de nieuwe leeszaal eruit zien? We zullen de komende maanden regelmatig een update of foto posten.
Blijf op de hoogte via deze webpagina, de nieuwsbrief en/of onze Facebookpagina.

Deze tekst delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement