Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Ruim 1.800 bijzondere foto’s over Namen en omgeving digitaal raadpleegbaar

Texte petit  Texte normal  Texte grand
01/03/2017 - Inventarisatie - Digitalisering - Rijksarchief te Namen

Het Rijksarchief te Namen bewaart een uitzonderlijke collectie laat-19de- en vroeg 20ste-eeuwse foto’s. Intussen zijn al ruim 1.800 van deze foto’s gedigitaliseerd en digitaal raadpleegbaar in alle leeszalen van het Rijksarchief.

In het voorjaar van 2016 werden  1.409 foto’s op glasplaat van Namen en omgeving, maar ook van Zwitserland, Bulgarije, Italië, China, Frankrijk, Egypte en Centraal-Europa, digitaal raadpleegbaar in alle leeszalen van het Rijksarchief. In februari 2017 kwamen daar nog meer dan 400 extra negatieven op glasplaat bij.

Een aantal foto’s uit deze nieuwe reeks, die de jaren 1880-1915 beslaat, heeft betrekking op het centrum van de stad Namen (de groentemarkt, de bewoners van het Sint-Gillisgodshuis, het Leopoldspark, het verlaten van de Sint-Jozefskerk na een communieviering, de stoet voor het bezoek van prins Albert op 23 juni 1893). Andere foto’s werden genomen in de streek rondom Namen, zoals in Thon-Samson, Marche-les-Dames of op het erf van een hoeve in Jodion (Floreffe), getuige de koeien, paarden, kippen en de boerderijbewoners. Ook meer gekende plaatsen en gebouwen uit de streek komen aan bod, zoals de abdijen van Floreffe en Maredsous, de kastelen van Annevoie, Goyet, Walzin, Frène, Amée, Faulx, Franc-Waret, en typische vergezichten over de Maas.

De 400 ‘nieuwe’ foto’s zijn bijna allemaal het werk Adolphe Dupont, een amateurfotograaf uit Namen. Het archief bevat ook een tiental foto’s die Emile Dupont maakte tijdens reizen naar Zwitserland en Italië.

Het fotoarchief van de Naamse familie Dupont wordt beheerd door de vzw Archives photographiques namuroises, en bewaard in  het Rijksarchief te Namen .

In november 2013 werd de vzw Archives photographiques namuroises erkend door het Rijksarchief en in 2014 nam ze haar intrek in de gebouwen van het Rijksarchief te Namen. Dat het om een vruchtbare samenwerking gaat, bewijzen de tentoonstellingen en publicaties die de voorbije jaren samen werden georganiseerd.

   

Praktische info

Om de digitale raadpleging van het fotoarchief  in een leeszaal van het Rijksarchief zo grondig mogelijk voor te bereiden, raden we aan eerst de inventarissen van het archief van de familie Dupont te raadplegen (zie links hieronder).

Reproducties van de foto’s kunnen besteld worden via het Rijksarchief te Namen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement