Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Oorlogsschadedossiers Tweede Wereldoorlog: Operatie Pasteurstraat afgerond!

Texte petit  Texte normal  Texte grand
17/09/2015 - Divers - CegeSoma – Studiecentrum Oorlog en Maatschappij - Rijksarchief te Hasselt - Rijksarchief te Gent - Rijksarchief te Brugge - Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier

Een zucht van opluchting bij de medewerkers van het Algemeen Rijksarchief 2 – depot J. Cuvelier (hierna ARA 2) nu de “operatie Pasteurstraat” is afgerond. De tweede fase van de verhuisoperatie ‘dossiers oorlogsschade WO II’ werd opgestart in 2012, nadat de eerste fase halverwege 2009 werd stopgezet bij gebrek aan middelen bij de betrokken overheidsinstelling. Om de vernietiging van deze waardevolle dossiers te voorkomen, greep het team van ARA 2 in.

In het voorjaar van 2012 gingen de medewerkers van ARA 2 aan de slag in het depot van de FOD Binnenlandse Zaken in de Pasteurstraat in Anderlecht om de reeds verpakte oorlogsschadedossiers en de aanwezige toegangen erop – een indrukwekkende hoeveelheid fiches – over te brengen naar hun definitieve bewaarplaats in de Hopstraat (ARA2). Vervolgens werden de dossiers van de provincie Henegouwen uit de meer dan 5 meter hoge houten rekken gehaald en verpakt.

In het najaar van 2012 volgde de tentoonstelling Beschadigd België in het Algemeen Rijksarchief, met de bijhorende publicatie Puin en wederopbouw. Oorlogsschade Dossiers Tweede Wereldoorlog en verwante archieven. De tentoonstelling reisde in aangepaste vorm in het najaar van 2013 naar het Rijksarchief te Leuven (Beschadigd België. Vlaams-Brabant in puin) en in het voorjaar van 2014 naar het Rijksarchief te Kortrijk (Beschadigd België. De regio Kortrijk in puin).

Deze geleverde inspanningen, samen met het feit dat de Regie der Gebouwen het complex in de Pasteurstraat wou verkopen, overtuigden de FOD Binnenlandse Zaken om middelen vrij te maken om het Rijksarchief bij te staan bij de verdere verhuisoperatie. Medewerkers van de directie Rampenschade van de FOD Binnenlandse Zaken verpakten de series m.b.t. de provincies Antwerpen, Brabant en West-Vlaanderen. En in de laatste fase werden de diverse operationele eenheden van de Civiele Bescherming (!) ingeschakeld om het werk, in samenwerking met het Rijksarchief, af te ronden. Het ging nog om de dossiers van de provincies Oost-Vlaanderen en Limburg, het administratieve archief van het ministerie van Wederopbouw, etc.

Wegens plaatsgebrek in ARA 2 werden de dossiers uit Limburg, Oost- en West-Vlaanderen overgebracht naar respectievelijk de Rijksarchieven te Hasselt, Gent en Brugge.

Lees meer over de oorlogsschadedossiers van de Tweede Wereldoorlog

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement