Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

14-18: Het veldhospitaal “Ambulance 1034” in Saint-Hubert

Texte petit  Texte normal  Texte grand
16/04/2015 - Divers - Rijksarchief te Saint-Hubert

In april 1915 sloten de Duitsers veldhospitaal “Ambulance 1034” in Saint-Hubert. Begin september 1914 was in de gebouwen van de voormalige abdij van Saint-Hubert – waar vandaag het Rijksarchief gevestigd is  – een veldlazaret ingericht voor de verzorging van Franse soldaten uit de slag bij Maissin.

Op 22 augustus 1914 kwam het in Maissin tot een treffen tussen Franse en Duitse troepen. Het was een bijzonder bloedige slag met catastrofale gevolgen voor de burgerbevolking. Hoewel de Fransen de strijd wonnen, trokken ze zich terug en lieten ze hun gekwetsten achter op het slagveld. Op 30 augustus gaven de Duitse overheden, die de regio controleerden, aan artsen uit Villance en Libin toelating om zich over de gewonden te ontfermen en ze over te brengen naar Saint-Hubert. In de gebouwen van de vroegere abdij, die op dat ogenblik dienst deed als ‘verbeteringsgesticht’, werd met de hulp van plaatselijke vrijwilligers een veldhospitaal ingericht, de “Ambulance”. Het was de enige plek in de omgeving die over een infirmerie en voldoende ruimte beschikte om al de gewonden op te vangen. Burgemeestersvrouw Poncelet nam de leiding van het veldhospitaal op zich en kon vanaf midden september ook rekenen op de steun van het Rode Kruis.

Zeven maanden later gaven de Duitsers het bevel de gewonden te deporteren. De “Ambulance” sloot in april 1915 de deuren. Het vrijwilligersteam van dokters en verpleegkundigen bleef echter aan het werk en lag aan de basis van het plaatselijke Rode Kruiscomité.

Josée Lambin, een vrijwillige verpleegster uit Saint-Hubert, was verantwoordelijk voor de operatiezaal. In 2004 bezorgde haar dochter Marie-Claire Maréchal uit Brussel aan het Rijksarchief Saint-Hubert (dat intussen zijn deuren heeft gesloten) een bundel documenten i.v.m. de “Ambulance” van Saint-Hubert. Sinds de sluiting van het Rijksarchief Saint-Hubert wordt het archiefbestand Josée Lambin bewaard in het Rijksarchief Aarlen.

 

Lees meer

  • FRAIPONT A. en HERIN S., L'ambulance 1034 : les services médicaux au coeur d'un îlot de souffrances et de fraternité, in: Saint-Hubert d'Ardenne, bulletin trimestriel, n°1, 2014, p. 75-104.
  • JUSSERET R., Le "carré des soldats français" au cimetière de Saint-Hubert, in: Saint-Hubert d'Ardenne, bulletin trimestriel, n°1, 2014, p. 65-74.
  • Bezoek ook onze website De Groote Oorlog in Wallonië!

Pagina bijgewerkt op 16 november 2021

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement