Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

70 jaar Slag om de Ardennen: het bloedbad van Bande

Texte petit  Texte normal  Texte grand
18/12/2014 - Evenementen - Divers - Rijksarchief te Saint-Hubert

In 2014 is het 70 jaar geleden dat de Slag om de Ardennen werd uitgevochten, de laatste grote veldslag aan het westfront van de Tweede Wereldoorlog. De avond van 21 december 1944 komen de Duitsers aan in het dorpje Bande. Op kerstavond, 24 december 1944,  houdt een Duits detachement alle mannen aan die het op zijn weg tegenkomt. Onder hen ook vier leerlingen van het Klein Seminarie van Bastenaken…

Het Von Rundsted-offensief, ingezet op 16 december 1944, bereikt Bastenaken al snel. Op 18 december 1944 vallen de eerste obussen op de stad. Het hoofd van het Klein Seminarie van Bastenaken besluit om de leerlingen huiswaarts te sturen.

In de ochtend van 20 december verlaten de laatste leerlingen de instelling onder begeleiding van enkele leerkrachten. Abt Jean-Baptiste Musty, die in 1957 hulpbisschop van Namen zal worden, vergezelt tien leerlingen op weg naar het station van Marloie, zodat ze vandaar kunnen doorreizen naar Libramont.

In de ochtend van 21 december bereiken ze na veel moeite het dorpje Bande. Ze zijn uitgeput en besluiten een dag te rusten alvorens de tocht verder te zetten. De volgende ochtend is de weg naar Marche helaas afgezet door de Amerikanen en ‘s avonds verschijnen Duitse soldaten in Bande.

Op kerstavond patrouilleren de soldaten van een Duits detachement door het dorp en arresteren alle mannen die hun pad kruisen. Ook vier leerlingen van het Klein Seminarie worden gegijzeld.

Omstreeks 17.00u worden de gevangenen opgesplitst in twee groepen: de ouderen mogen gaan, maar een dertigtal jongeren tussen 17 en 32 jaar blijft vastgehouden.

Behalve Léon Praille, die kan ontsnappen, worden alle 34 jonge mannen afgemaakt en hun lijken worden achtergelaten in de kelder van het vernielde huis van de familie Bertrand.  

Op 11 januari 1945 trekken de Engelsen Bande binnen en ontdekken het drama in het huis van de Bertrands. Abt Musty krijgt de vreselijke taak om de lichamen van vier van zijn leerlingen te komen identificeren: André Bourgeois, Joseph Henkinet, Jules Noël en Joseph Parmentier. Het is echter Léon Praille die hen als laatste in leven heeft gezien en dus aangifte moet doen van hun overlijden, evenals van dat van de dertig andere slachtoffers. De overlijdensakten worden bewaard in het Rijksarchief te Saint-Hubert.

  

Lees ook: 70 jaar Slag om de Ardennen: La Roche-en-Ardenne in twee dagen vernield

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement