Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Proeven van het Rijksarchief: workshops over minder bekende archiefbronnen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 17/10/2017 tot 28/11/2017Rijksarchief te Gent: Bagattenstraat 43, 9000 GentOpeningsuren:

Telkens op dinsdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.

Tarieven: € 20,00 voor de volledige reeks of € 5,00 per lesContact : daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be - 015 20 51 74

In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de negentiende eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Om er mee aan de slag te gaan, moet je echter weten hoe je er je weg in vindt. Met een enquête peilden Heemkunde Vlaanderen en het Rijksarchief naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. De bronnen die hen het meeste interesseerden, kan je nu via deze workshopreeks in het Rijksarchief leren kennen.

Tijdens de workshops geeft een specialist uit het Rijksarchief je telkens praktische informatie voor het gebruik van de bron voor lokaal historisch onderzoek. Hoe ontstond de bron en wat is de historische context waar je rekening mee moet houden? Welke informatie kun je erin vinden? Hoe moet je er historische kritiek op toepassen? Daarnaast krijg je ook voorbeelden van onderzoeksvragen en kan je het bronnenmateriaal zelf ook bestuderen.

Deze workshopreeks vindt dit najaar plaats in Gent. Eerder werden gelijkaardige workshops georganiseerd in de provincies West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heemkundigen die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

Tijdstip

Telkens op dinsdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.

Data, inhoud workshops en sprekers

 • Workshop 1: 17 oktober 2017 | Inleidende sessie: voorstelling van de collecties van het Rijksarchief (Paul Drossens) en zoekrobot (Annelies Coenen).
  Hoe kan ik op een efficiënte manier zoeken in de zoekrobot ‘Zoeken naar personen’? Hoe zoek ik via de zoekrobot ‘Zoeken naar archieven’ documenten die voor de geschiedenis van mijn dorp belangrijk zijn?
 • Workshop 2: 24 oktober 2017 | Kadaster (Rombout Nijssen).
  Waar kan ik oude en nieuwe kadasterplannen van mijn gemeente raadplegen? Hoe zoek ik informatie over de bouw- en de bezitsgeschiedenis van een pand?
 • Workshop 3: 7 november 2017 | Bevolkingsstatistieken van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (Marij Preneel).
  Hoeveel tweelingen werden er in mijn gemeente geboren in 1886? En hoeveel mensen stierven er aan cholera? De ‘Mouvement de la population et de l’état civil’ staat sinds 2016 online en bevat een schat aan demografische data over je gemeente.
 • Workshop 4: 14 november 2017 | Registratiekantoren (Marij Preneel)
  Waar vind ik de erfenisaangiften van mijn voorouders terug? Welke eigendommen kochten en verkochten mijn voorouders?
 • Workshop 5: 21 november 2017 | Justitie, rechtbanken en gevangenissen (Paul Drossens)
  Hoe vind ik informatie over de criminaliteit/gepleegde misdrijven in mijn gemeente in de 19de-20ste eeuw? Hoe reconstrueer ik het gerechtelijke en/of penitentiaire verleden van een van mijn voorouders?
 • Workshop 6: 28 november 2017 | Notariaat (Michel Oosterbosch)
  Kan ik huwelijkscontracten van mijn voorouders terugvinden in notariaatsarchief? Hoe kan ik in de onoverzichtelijke massa notariaatsarchieven toch doelgericht zoeken?

Locatie

Alle workshops gaan door in het Rijksarchief te Gent (Bagattenstraat 43, 9000 Gent).

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de workshop(s) via het inschrijvingsformulier op de website van Heemkunde Vlaanderen.

Deelnemen kost € 20,00 voor de volledige reeks of € 5,00 per les. Tijdens de workshops ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB, met als vermelding ‘Proeven van het Rijksarchief + naam deelnemer’.

Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes (daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be; 015 20 51 74).

Deze tentoonstelling delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement