Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Proeven van het Rijksarchief

Workshops over minder bekende archiefbronnen (VOLZET)

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 19/04/2018 tot 31/05/2018Rijksarchief te Leuven: Vaartstraat 24, 3000 LeuvenTarieven: € 20,00 voor de volledige reeks of € 5,00 per lesContact : daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be - 015 20 51 74

Tijdens de workshops geeft een specialist uit het Rijksarchief je telkens praktische informatie voor het gebruik van de bron voor lokaal historisch onderzoek. Hoe ontstond de bron en wat was de historische context waar we rekening mee moeten houden? Welke informatie is in deze bron terug te vinden? Hoe moet je er historische kritiek op toepassen? Daarnaast krijg je ook voorbeelden van onderzoeksvragen en kan je het bronnenmateriaal zelf ook bestuderen.

Deze workshopreeks vindt voorjaar 2018 plaats in Leuven. Eerder vonden soortgelijke workshops plaats in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heemkundigen die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

Tijdstip

Telkens op donderdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.

Data, inhoud workshops en sprekers

  • Workshop 1: 19 april 2018 | Inleidende sessie: voorstelling van de collecties van het Rijksarchief (Eddy Put/Marc Carnier) en zoekrobot (Annelies Coenen).
    Hoe kan ik op een efficiënte manier zoeken in de zoekrobot ‘zoeken naar personen’? Hoe zoek ik via de zoekrobot ‘zoeken naar archieven’ documenten die voor de geschiedenis van mijn dorp belangrijk zijn?
  • Workshop 2: 26 april 2018 | Kadaster (Rombout Nijssen).
    Waar kan ik oude en nieuwe kadasterplannen van mijn gemeente raadplegen? Hoe zoek ik informatie over de bouw- en de bezitsgeschiedenis van een pand?
  • Workshop 3: 3 mei 2018 | Notariaat (Michel Oosterbosch)
    Kan ik huwelijkscontracten van mijn voorouders terugvinden in het notariaat? Hoe kan ik in de onoverzichtelijke massa notariaatsarchieven toch doelgericht zoeken?
  • Workshop 4: 17 mei 2018 | Registratiekantoren (Marij Preneel)
    Waar vind ik de erfenisaangiften van mijn voorouders terug? Welke eigendommen kochten en verkochten mijn voorouders?
  • Workshop 5: 24 mei 2018 | Justitie, rechtbanken en gevangenissen (Paul Drossens)
    Hoe vind ik informatie over de criminaliteit/gepleegde misdrijven in mijn gemeente in de 19de-20ste eeuw? Hoe reconstrueer ik het gerechtelijke en/of penitentiaire verleden van een van mijn voorouders?
  • Workshop 6: 31 mei 2018 | Bevolkingsstatistieken van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (Marij Preneel).
    Hoeveel tweelingen werden er in mijn gemeente geboren in 1886? En hoeveel mensen stierven er aan cholera? De ‘Mouvement de la population et de l’état civil’ staat sinds 2016 online en bevat een schat aan demografische data over je gemeente.

Locatie

Alle workshops gaan door in het Rijksarchief te Leuven (Vaartstraat 24, 3000 Leuven).

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de workshop(s) via het inschrijvingsformulier op de website van Heemkunde Vlaanderen (maar gezien het succes van de reeks is vroeg inschrijven wel aangeraden!). Per workshop kunnen er maximaal 25 personen deelnemen.

Deelnemen kost 20 euro voor de volledige reeks of 5 euro per les. Tijdens de workshops ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘Proeven van het rijksarchief + naam deelnemer’.

Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

OPGELET: de inschrijvingen zijn afgesloten wegens VOLZET

Deze tentoonstelling delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement