Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Dwaallichten - Ontleed mee dossiers van landlopers uit Wortel- en Merksplas-Kolonie

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Had je geen werk, geen vaste woonplaats en geen middelen van bestaan? Dan werd je tot 1993 naar Wortel- of Merksplas-Kolonie gestuurd. Tienduizenden landlopers werden hier verplicht tewerkgesteld in een gezonde, groene omgeving. De bedoeling was om deze mensen te heropvoeden tot brave en hardwerkende burgers. 

Het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren bewaart sinds de jaren 1990 de 19e en 20e-eeuwse archieven van de Rijksweldadigheidskolonies van Merksplas, Wortel, Hoogstraten en Rekem. In totaal beslaan deze archiefbestanden meer dan 434 lopende meter. In 1998 werd het conglomeraatarchief volledig geïnventariseerd.

Het opzet van dit vrijwilligersproject is om de persoonlijke dossiers van de landlopers – met informatie over hun leven, familie en herkomst – nader te ontsluiten. Zo kan in de toekomst in kaart worden gebracht wie in de loop der jaren in de kolonies verbleef. Het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren en de andere projectpartners zijn daarom op zoek naar vrijwilligers om de duizenden gescande inlichtingenbladen van landlopers digitaal toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Interesse om mee te helpen?

Laat het ons weten via een mailtje aan rijksarchivaris Johan Dambruyne

Op 29 februari 2020 volgt een infomoment over dit vrijwilligersproject, van 14.00u tot 16.00u, in het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 (Kapelstraat 10, Merksplas). Klik hier voor meer info
 

Projectcoördinatie

Rijksarchief te Antwerpen-Beveren, in samenwerking met de Stichting Kempens Landschap, het Gevangenismuseum van Merksplas, het online crowdsourcing platform Vele Handen en de Erfgoedcel Noorderkempen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement