Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

HOTSPOTS: Social Hotspots. High Courts of Justice Files, Sources for Low Countries History

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Inhoud

Vanaf de late middeleeuwen speelden rechtbanken een cruciale sociale en politieke rol in het gebied dat vandaag België heet. De collecties vroegmoderne procesdossiers in het Belgische Rijksarchief zijn mede daardoor uitzonderlijk rijk in vergelijking met andere Europese landen. Deze dossiers vormen een schatkamer voor het meest uiteenlopende onderzoek, zowel voor historici als genealogen.

Het BRAIN-project ‘Social Hotspots. Procesdossiers als bronnen voor de geschiedenis van de vroegmoderne Nederlanden’ focust op criminele rechtspraak en politiek in het laat 18e-eeuwse Brabant. Het project bestaat uit de inventarisatie van een belangrijke archiefreeks en historisch onderzoek.

In het archiefluik worden de procesdossiers geïnventariseerd van de Procureur-Generaal van de Raad van Brabant. De Procureur-Generaal kwam tussen in conflicten op bovenlokaal niveau, superviseerde lokale rechtbanken en verdedigde de belangen van de vorst. Deze reeks belicht dus een heleboel sociale en politieke spanningen, en geeft weer hoe en waarom de overheid intervenieerde in de rechtspraak.

Tegelijk zal een onderzoeker dit materiaal bestuderen en een doctoraatsthesis schrijven over de rol van gerechtelijke vervolging als instrument van politieke verandering, regulering en hervorming tussen 1770 en 1795, met bijzondere aandacht voor de Brabantse Omwenteling, de Oostenrijkse restauratie (1790-1792, 1794) en de Franse verovering (1792-1793).

In het kader van dit project zullen rond 15 juli 2017 twee vacatures worden gepubliceerd, één voor de archivaris en één voor de onderzoeker. De gesprekken zijn gepland voor begin september, de aanwerving voor begin oktober.

Partners

HOTSPOTS is een samenwerking tussen het Rijksarchief, de UCL en de VUB. Harald Deceulaer, diensthoofd van het Rijksarchief te Brussel (Vorst), is de projectverantwoordelijke voor het Rijksarchief.

Nieuws

Momenteel geen nieuws over dit lopend onderzoek.
Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement