Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Belgium WWII: een online platform over de Tweede Wereldoorlog in België

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Inhoud

Het team ‘Publieksgeschiedenis’ van het CegeSoma werkt al twee jaar hard aan de realisatie van een virtueel platform over de Tweede Wereldoorlog in België. Het doel? Het publiek toegang verschaffen tot duidelijke, beknopte en correcte informatie. De middelen? Verschillende formats, zoals digital storytelling en een encyclopedie.  Belgium WWII wordt dé online referentie over ons oorlogsverleden. De website wordt eind september 2017 gelanceerd.

In een tijd waarin betrouwbare informatie over gevoelige thema’s belangrijker lijkt dan ooit, ontwikkelt het CegeSoma een virtueel platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

We lichten alvast een tipje van de sluier op over de eerste uitgewerkte thema’s.

Collaboratie, repressie en justitie in oorlogstijd

Vandaag zoeken mensen vooral online naar antwoorden op hun vragen. Via de digitale weg wil dit federale project de drie Belgische taalgemeenschappen bereiken met kwaliteitsvolle informatie over ons oorlogsverleden. De website zal eind september 2017 gelanceerd worden met meertalige content (Nederlands, Frans en deels Duits) over twee grote thema’s:

  1. Collaboratie en repressie
    Op basis van recent historisch onderzoek wil de website dit delicate thema duiden, maar ook ontmijnen en verklaren. Het doel is het doorbreken van hardnekkige mythes die dit thema nog steeds domineren.

  2. Justitie
    De werking van het Belgische gerecht werd in oorlogstijd geconfronteerd met het juridisch apparaat van de Duitse bezetter. Hoe wilde de bezetter de orde in het land bewaren? Kreeg hij daarbij hulp van de Belgische magistraten?

In een later stadium wil Belgium WWII nog andere onderwerpen aankaarten, zoals het dagelijks leven in oorlogstijd, de ravitaillering, het verzet…

 

Digital Storytelling

Belgium WWII presenteert het oorlogsverleden in verschillende formats, aangepast aan het verscheiden doelpubliek. Zo zijn er de “oorlogsportretten”: levensverhalen van Belgen die de Tweede Wereldoorlog elk op hun eigen manier hebben beleefd. Allerhande foto’s, brieven en audiovisuele bronnen moeten deze verhalen tot leven brengen. Deze sleuteldocumenten geven een mooi beeld van de concrete impact van een oorlog op het leven van bekende en minder bekende Belgen. Door deze bottom-up benadering duikt de bezoeker in de geschiedenis van ons oorlogsverleden.

Digitale encyclopedie

Via de oorlogsportretten zal de bezoeker kunnen doorklikken naar een ‘digitale encyclopedie’. Gespecialiseerde historici schrijven de teksten voor deze gids boordevol informatie. De lemma’s worden geïllustreerd aan de hand van archiefstukken, interviews, foto’s, grafieken, schema’s, een bibliografie en weblinks. Zo beantwoordt Belgium WWII aan de behoefte naar correcte online basisinformatie bij zowel het grote publiek, als bij studenten, leerkrachten, onderzoekers, publiekshistorici en journalisten.

Het CegeSoma wil wetenschappelijk historisch onderzoek publiek toegankelijk maken. Daarom wil het van Belgium WWII dé betrouwbare online referentie maken over ons oorlogsverleden.

Het team

  • Realisatie: Margot Brulard en Tamar Cachet

  • Coördinatie: Chantal Kesteloot

  • Begeleidend wetenschappelijk comité: Sébastien Dubois (Rijksarchief), Bruno De Wever (UGent), Koen Aerts (UGent), Xavier Rousseaux (UCL), Jonas Campion (UCL), Christoph Brull (ULg). Ontdek hier (wat dit project voor elk van hen betekent.

Meer weten?

Volg nu al het nieuws over dit project via de hashtag #BELGIUMWWII, de Facebookpagina en de website van het CegeSoma.

Partners

Het project BelgiumWWII wordt gefinancierd door de POD Wetenschapsbeleid (Belspo) in het kader van de BRAIN-projecten (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks). Het project is een partnerschap van het Algemeen Rijksarchief, het CegeSoma, de Universiteit Gent en de Université catholique de Louvain-la-Neuve. De projectmedewerkers zijn gestationeerd in het CegeSoma.

Medewerkers

  • Realisatie: Margot Brulard en Tamar Cachet
  • Coördinatie: Chantal Kesteloot

  • Begeleidend wetenschappelijk comité: Sébastien Dubois (Rijksarchief), Bruno De Wever (UGent), Koen Aerts (UGent), Xavier Rousseaux (UCL), Jonas Campion (UCL), Christoph Brull (ULg).

Ontdek hier wat dit project voor elk van hen betekent.

Nieuws

Momenteel geen nieuws over dit lopend onderzoek.
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement